A szövetséget alkotó hím delfinek egymáshoz igazítják füttyögésük ütemét, amikor együtt dolgoznak - állapították meg a Nyugat-Ausztráliai Egyetem és a Bristoli Egyetem kutatói.

Az embereknél az összehangolt cselekvések erősíthetik a kötődést, elősegíthetik az együttműködést és csökkenthetik a fenyegetettség érzetét.

Az embereken kívül nagyon kevés állatra jellemző mind a vokális jelzések, mind a mozdulatok összehangolása a közösen végzett munka során

- olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
Ausztrál és brit kutatók most a nyugat-ausztráliai Cápa-öböl híres delfinpopulációjának egyedeitől származó hangmintákat elemezve kimutatták, hogy a szövetséget, "baráti köröket" alkotó hím delfinek egymáshoz igazítják füttyögésük ütemét, amikor együtt dolgoznak, és néha teljesen szinkronban füttyögnek. 

Hím delfin trió.Forrás: https://phys.org/news/2020-03-cooperative-male-dolphins-tempo.html

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, Bronte Moore szerint a hím palackorrú delfinek közötti szoros kapcsolat akár évtizedekig is fennállhat.
"Ennek a szövetségnek a kifejezése és a szociális kötelékek fenntartása érdekében összehangolják a mozgásukat. Mi viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy ez vajon a hangkibocsátásukra is igaz-e" - jegyezte meg a szakember.

A Nyugat-Ausztráliában fekvő Cápa-öböl.Forrás: http://whc.unesco.org/en/list/578/gallery&id_photo=4

A kutatók szerint mozgásuk és füttyögésük összehangolása valószínűleg segít csökkenteni a feszültséget a hímek között, amikor muszáj együttműködniük a siker érdekében. "A hím delfineknek együtt kell működniük például, amikor meg kell védeniük egy nőstényt egy rivális delfinszövetségtől, miközben egymás között is versengenek a nőstény megtermékenyítéséért" - magyarázta Stephanie King, a Bristoli Egyetem munkatársa.

A palackorrú delfin (Tursiops truncates) világszerte elterjed fajta, a trópusi és mérsékelt vizekben és gyakran látható az Amerikai Egyesült Államok tengerpartjai mentén.Forrás: https://www.livescience.com/15150-dolphin-recovery-human-healing.html

"A szövetséget alkotó hímek ilyen összehangolt és koordinált viselkedése elősegítheti az együttműködést és segíthet a stressz szabályozásában, ahogy azt már az embereknél is kimutatták" - fűzte hozzá a szakember.

(Forrás: MTI)