Az alapvető fogyasztási cikkek felesleges felhalmozása miatt megnőtt a hulladék mennyisége, a fel nem használt és így megromlott nem tartós termékek pedig rendkívül nagy terhet jelentenek a környezetre - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Öt-hatszorosára ugrott az élelmiszer vásárlás

A tárca közleménye szerint a veszélyhelyzet miatt az emberek, családok jóval több időt töltenek otthon, ami magával hozza a különböző hulladéktípusok ugrásszerű növekedését is.
Az utóbbi hetekben a fogyasztás jelentős élénkülése leginkább az élelmiszer- és vegyi áru üzletekben volt jellemző.  

Forrás: AFP/Photononstop/Richard Decker

A 11. héten a tartós élelmiszerek heti fogyásának mértéke öt-hatszoros mennyiségre ugrott,

az egyes kereskedelmi egységek napi forgalmában 30-500 százalékos emelkedés volt tapasztalható.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése alapján a kiskereskedelmi forgalom március második hetében az előző év azonos időszakához képest 55 milliárd forinttal nőtt - ismertette a minisztérium.

Van aki alapvető termékekhez sem jut hozzá, mert mások felhalmozzák

A tárca közleménye szerint Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hangsúlyozta: arra kérnek mindenkit, hogy jobban gondolja végig, mit és hogyan használ fel.

Odafigyeléssel megelőzhető a pazarlás, most különösen fontos a tudatos vásárlás. Mindenki azzal tehet a legtöbbet nemcsak másokért, hanem a környezetért, a tiszta Magyarországért is, ha

csak a valós igények szerint szükséges termékeket vásárolja meg és kerüli a túlfogyasztást.

Forrás: https://www.newfoodmagazine.com/article/92620/where-does-food-waste-occur/

Így a jövőben sem állhat elő az a probléma, hogy bizonyos alapvető termékekhez nem jut hozzá mindenki a megsokszorozódott kereslet miatt - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Boros Anita kiemelte, ezt az időszakot arra is kihasználhatják a családok, hogy példát mutassanak a fiatalabb generációnak a szelektív hulladékgyűjtés területén.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Fontos felhívni a gyerekek figyelmét a fenntarthatóságra, és megtanítani őket arra, hogyan óvhatják meg környezetüket. A kreatív újrahasznosítás ráadásul hasznos otthoni időtöltés is - tette hozzá.

(Forrás: MTI)