Mutatunk egy jó módszert, hogy nyugodt maradjon a karantén idején

mindfulness, jóga
A tudatos jelenlétet nemcsak meditációban gyakorolhatjuk
Vágólapra másolva!
A Harvardi Orvostudományi Iskola legfrissebb egészségügyi útmutatójában kijelentette, hogy a jóga, a meditáció és a kontrollált légzés „kipróbált és jól működő módszerek az esetleges szorongásos érzések leküzdésére és segítenek a nyugalom megőrzésében". A kutatók a „Megküzdés a koronavírus okozta szorongással" című tanulmányukat a héten tették közzé.
Vágólapra másolva!

A rendszeres meditáció megnyugtatóan hat

Az Egyesült Államok egyik vezető orvosi iskolája a jógát, a meditációt és a kontrollált légzést ajánlotta az új koronavírussal kapcsolatos, esetlegesen felmerülő szorongási problémák kezelésére.

– mondta John Sharp, a Harvardi Orvostudományi Kar és a Kaliforniai Egyetem a David Geffen Orvostudományi Iskola pszichiátere. – A járvány idején elérhető, ingyenes mobil applikációk segítenek megtanítani a meditáció vagy a jóga egyszerű formáit.

Még azoknak is hasznos lehet, akik nem azok a "tipikus jógázó egyének" Forrás: Imaginechina/Bian Qing - Imaginechina

Hozzátették: erre a hírre bizonyára többen felkapják a fejüket, főleg, akik nem azok a „tipikus jógázó egyének".

A szakemberek azt javasolják, hogy időnként érdemes olyan, új dolgokat kipróbálni és eddig ismeretlen tevékenységeket felfedezni, amelyek jótékony hatással bírnak az egészségünkre. Ilyen a jóga, a meditáció vagy a kontrollált légzés is.

A kutatók a négy fal légzéstechnikát ajánlják

A légzés a világ legtermészetesebb dolgának tűnhet, viszont az, ahogyan be- és kilélegzünk, nagyban befolyásolhatja azt, hogyan érezzük magunkat. A kontrollált légzőgyakorlatnak rendkívül egyszerű a folyamatsora, nyugtató hatása pedig lelassítja a pulzust.

A meditáció, jóga és kontrollált légzés most életmentő lehet Forrás: pexels.com

– magyarázta John Sharp. – Neve abból származik, hogy négy részből áll össze: a gyakorlat kezdetekor fújjunk ki minden levegőt a mellkasunkból, majd üres tüdővel tartjuk meg ezt az állapotot, amíg négyig számolunk; ezután tartsuk bent a levegőt és számoljunk újra négyig, végül újabb négyig tartó számolás közben hagyjuk, hogy a levegő szépen, egyenletesen kiáramoljon az orron át.

A tudósok szerint amikor a figyelmünket a légzésre irányítjuk, azaz kontrollált légzés végzünk, növeljük a tudatosságot, csökkentjük a stresszt és emeljük a vitalitásunkat.

Az elmúlt évtizedekben számos kutatás igazolta, hogy a kontrollált légzéssel javulás érhető el a stresszel összefüggő tünetek kezelésében, mint a depresszió, álmatlanság, alvászavarok, figyelemzavar és a pánikbetegség. Az úgynevezett tudatos légzéssel lelassíthatjuk a szívverést, amikor lelassul a stresszhormon termelődés és egyfajta nyugalom árasztja el testünket.