Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodavezetője egy csütörtöki online sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európában koronavírus-fertőzésben meghaltak szinte kizárólag a 60 éve felettiek közül kerülnek ki. Dr. Hans Kluge azonban arra is rámutatott, hogy nem csak az életkor az egyetlen kockázati tényező.

Vannak százévesek, akik gyógyultan távoztak a kórházból

Európában a koronavírusban meghalt emberek szinte mindegyike több mint 60 éves volt - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön. Dr. Hans Kluge, az európai iroda vezetője azt közölte,

hogy a legfrissebb statisztikák szerint 30 098 haláleset kapcsolódik a COVID-19-hez

az egész kontinensen, főleg Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban.

Kluge szerint a halálos áldozatok több mint 80 százaléka szenvedett olyan krónikus betegségekben, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

A WHO világjárványnak minősítette a koronavírus-járványtForrás: Pixabay

Tudjuk, hogy e halálesetek több mint 95 százaléka a 60 évnél idősebbeknél fordult elő"

- mondta.

A halottak több mint a fele 80 évesnél idősebb. Pozitív tény, hogy vannak olyan beszámolók, amelyek szerint akadtak 100 évesnél idősebb emberek is, akiket a COVID-19-fertőzés miatt vittek a kórházba, és teljesen felgyógyultak a fertőzésből.

A fiatalok sem legyőzhetetlenek

De a kor nem az egyetlen kockázati tényező a vírusfertőzés súlyosabb esetének kialakulásához - figyelmeztet Kluge.

"Az a felfogás, miszerint a COVID-19 csak az idősebb embereket érinti, valójában téves" – nyilatkozta egy Koppenhágában megtartott online sajtótájékoztatón. "A fiatalok sem legyőzhetetlenek."

A koronavírus nem ismeri a határokatForrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Az Egyesült Államok egészségügyi ügynöksége szerint

a betegségben szenvedő 50 év alatti emberek 10-15%-ánál vannak közepesen súlyos vagy súlyos tünetegyüttesek.

"A betegség súlyos eseteit tizenéveseknél és huszonéveseknél is tapasztalták, akik közül többen intenzív kezelést igényelnek, és néhányuk sajnos meghalt" – jegyezte meg dr. Hans Kluge, a WHO európai irodavezetője.

(Forrás: Fox News)