Szabad-e szexuális életet élni a koronavírus-járvány idején?

2020.04.27. 22:05

A járvánnyal sújtott országok fokozott higiéniai intézkedéseket vezettek be. A legfontosabbak a gyakori és alapos kézmosás, valamint a társas távolságtartás (social distancing). Ezeket az emberek nagy része el is fogadja és igyekszik betartani. De mi a helyzet a legbensőségesebb együttlétekkel: a szerelmi kapcsolatokkal?

Kívánjuk-e egyáltalán a szexet ilyen feszült időben?

A kérdésre egyelőre nem könnyű válaszolni, mert nagyon kevés adat áll még rendelkezésre a járvány idején folytatott nemi élettel kapcsolatban.

Annyi biztos, hogy a depresszió és az idegesség rossz hatással van a libidóra. A saját és a rokonok egészségéért való aggódás érthetően nem ösztönzi az intim együttléteket.

Sokan nem is kívánják ilyenkor a szexetForrás: PhotoAlto via AFP/Frédéric Cirou / Altopress/Frédéric Cirou

A 2008-as vencsuani (Kína) földrengés után készült tanulmányból, amely a Gynecology and Obstetrics folyóiratban jelent meg, az derül ki, hogy a házasságban élő asszonyok szexuális aktivitása jelentősen csökkent, és nemcsak a földrengést követő héten.

A földrengés előtt a férjes asszonyok 67 százaléka mondta, hogy heti kettő vagy több alkalommal él nemi életet. A földrengés utáni héten ez az arány 4 százalékra esett vissza, és még négy héttel a földrengés után is csak 24 százalékra emelkedett.

Bár a földrengést nem lehet egy az egyben megfeleltetni a járványhelyzetnek, de nagyon valószínűsíthető, hogy most is jelentős csökkenés játszódik le a szexuális aktivitásban.

Nemi szimbólumok (illusztráció)Forrás: Science Photo Library via AFP/FANATIC STUDIO / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Fanatic Studio / Science Photo L

Van-e mód a fertőzés elkerülésére a szexuális érintkezéskor?

A koronavírussal fertőződés esélye jelentősen növekszik akkor, ha valaki két méternél közelebb kerül a másikhoz, legyen az akár a legközelebbi hozzátartozója.

Az Origón is olvasható, a vírus cseppfertőzéssel terjed. Ezek a láthatatlan, de fertőző páracseppecskék állandóan dőlnek az orrunkból és a szánkból, amikor lélegzünk, beszélünk, köhögünk vagy tüsszentünk.

A fertőzöttel egy légtérben lévő személy belélegzi a fertőző cseppecskéket, amennyiben a cseppek – jelenlegi tudásunk szerint - nagyjából két méteres sugarú körre tehető hatótávolságán belül van (köhögéskor ennél jóval távolabbra is eljuthatnak a cseppecskék, ezért fontos, hogy ne a levegőbe köhögjünk, tüsszentsünk, hanem zsebkendőbe vagy a könyökhajlatba).

Csókolózás járvány idejénForrás: AFP/Petras Malukas

A kijutó cseppecskék a tárgyakra is rátapadhatnak, ahol szintén fertőzőképesek egy darabig. Ha ilyen felülettel érintkezünk, majd megérintjük az arcunkat szemünket, akkor létrejön a fertőzési lánc.

New York City egészségügyi hatósága átfogó iránymutatást adott ki a szexuális élettel kapcsolatos tudnivalókról a COVID-19 járvány idején.

Ebből az derül ki, hogy járvány alatt a legbiztonságosabb nemi partnert saját magunk jelentjük magunknak, magyarán a szex egyetlen biztonságos módja az önkielégítés.

A második legbiztonságosabb partnernek az állandó társ tekinthető. Az alkalmi szexpartner a legveszélyesebb.

Amennyiben koronavírussal fertőzött személlyel élünk nemi életet, jószerivel semmi sincs, ami megvédene bennünket a fertőzéstől. Hiába zuhanyozunk le tetőtől talpig alaposan, szappannal szex előtt és után vagy használunk óvszert, ez semmit sem véd a COVID-19-től.

Bár azt még nem tudjuk, hogy az új koronavírus jelen van-e a hüvelyváladékban vagy az ejakulátumban, székletben már kimutatták. Jelen ismereteink szerint azonban önmagában sem a hüvelyi, sem az orális vagy anális szex nem jelent jelentős átviteli kockázatot. Az igazi veszély a cseppfertőzés.

Szexuális érintkezés az állandó partnerünkkel

Az egy háztartásban élőknek is célszerű otthon is betartani a kézhigiéniai szabályokat és a távolságtartást. A WHO jelenleg 3-10 százalékra becsüli a háztartáson belüli átadás kockázatát, de ez csak előzetes adatokon alapul. Nem tudjuk, hogy milyen szerepet játszik a csókolózás vagy a nemi élet a transzmisszióban.

A legbiztonságosabb szex, ha nincs szexForrás: Science Photo Library via AFP/CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image/Science Photo Library

Az az elképzelés, hogy ha csak az állandó partnerünkre korlátozzuk a szexuális érintkezést, valamint általában bertartjuk a távolságtartás szabályait, akkor a háztartásban megszakad a fertőzési lánc.

Ha azonban a partnerünk a Covid-19 tüneteit mutatja, vagy ki volt téve a fertőzés veszélyének, akkor egyértelműen tilos a szex, olvasható a fent említett egészségügyi iránymutatóban. Valószínűleg úgyse lenne kedve ehhez, de az intim kapcsolattal jelentősen megnőne a saját megfertőződésünk esélye. Aludjunk külön hálószobában, ha lehetséges.

Jelenleg érdemes virtuális szexszel helyettesíteni a valóditForrás: Science Photo Library via AFP/SAKKMESTERKE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sakkmesterke/Science Photo Libra

Mi a helyzet a szexuális segédeszközökkel?

Kicsi a valószínűsége, hogy a szexuális játékszerek bármilyen szerepet játszanának a koronavírus átvitelében, ha csak egyedül használjuk azokat. Mivel a vírus akár 72 órán át is fertőzőképes maradhat ezeken a tárgyakon, használat után célszerű a segédeszközöket és a kezünket is alaposan megmosni szappannal, hogy minimálisra csökkentsük a fertőzés esélyét.

(A cikk írásához a WHO, a CDC és a NYC Health Department iránymutatóit használtuk. A cikkben közölt iránymutatások a március 27-i helyzetet tükrözik és a járványról szerzett ismereteink bővülésével változhatnak.)