A világjárvánnyá fejlődött COVID-19-kór egyik legnagyobb problémája, hogy a fertőzés tömeges terjedése a teljesítőképességük határára kényszeríti az egészségügyi ellátó rendszereket, különösen az intenzív kórházi kezelésre szorulók viszonylag nagy száma miatt. Az Óbudai Egyetem szakértői jelenleg egy olyan, az intenzív ellátásban kulcsfontosságú lélegeztetőgépen dolgoznak, amely egyszerre akár több tucat beteg ellátását teszi lehetővé,  a jelenleg alkalmazott, és csak egyetlen beteg ellátását biztosító készülékekkel szemben. A kormányzat által is támogatott fejlesztés áttörést hozhat az intenzív ellátás hatékonyságában.

Versenyt futnak az idővel a szakemberek

Az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK), valamint Neumann János Informatikai Karán született meg egy egyedülállónak mondható különleges berendezés megvalósításának ötlete, illeszkedve az egyetem kiberorvosi rendszerek kutatás-fejlesztési stratégiai irányához.

Az Óbudai Egyetem kutatói megfeszített tempóban dolgoznak egy olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén, amely nagyszámú,

egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet,

akár tábori körülmények között is.

Az EKIK BioTech Kutatóközpontja és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központja által kezdeményezett, karitatív, nonprofit módon működő MassVentil Project néven futó kutatásfejlesztéshez március eleje óta egyre több hazai és külföldi kutató, hallgató és ipari szereplő csatlakozik.

A SARS-CoV-2 vírus elektronmikroszkópos képe. A járvány gyors terjedése komoly kihívást jelent az egészségügyi rendszerek számáraForrás: BSIP/IMAGE POINT FR - LPN / BSIP/Image Point Fr - Lpn

A kutatók, a járvány rohamos terjedése miatt, versenyt futnak az idővel.

Rendkívül fontosnak tartják, hogy minél több fejlesztőmérnököt és szakembert tudjanak bevonni a projektbe, hogy ezáltal gyorsabban haladjanak a megvalósítás felé.

A kormány is számon tartja az ígéretes fejlesztést

A fejlesztést már kormányzati szinten is számon tartják. Prof. Dr. Bódis József, felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár

videókonferencia keretében egyeztetett a kutatócsoport tagjaival április 1-jén a fejlesztés részleteiről.

 

A WHO világjárványnak minősítette a koronavírus-járványtForrás: Pixabay

Az Óbudai Egyetemen született az ötlet Dr. habil. Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar habilitált egyetemi docense és dékánja, valamint az EKIK BioTech Kutatóközpontjának vezetője 2020 márciusának első napjaiban (még a COVID-19-járvány világjárvánnyá nyilvánítás előtt) egy olyan lélegeztető berendezést álmodott meg,

amelynek egyik leglényegesebb jellemzője, hogy nem szükséges minden pácienshez dedikált gép,

azaz egy berendezéssel több pácienst lehet egyszerre lélegeztetni, így több beteg ember életét lehet megmenteni.

A koncepció illeszkedik az egyetem rektora, Prof. Dr. Kovács Levente által meghirdetett kiberorvosi kutatás-fejlesztési irányhoz, melynek keretében az egyetemen az elmúlt időben több orvosinformatikai kezdeményezés indult el.

A koronavírus elleni küzdelemben az Óbudai Egyetem alapkutatási szinten részt vesz a járvány matematikai modellezésével foglalkozó országos epidemiológiai munkacsoportban, míg alkalmazott kutatások szintjén a jelenlegi innovatív elképzelésben.

Akár ötven beteg ellátását is biztosítja egyszerre, tábori körülmények között

Az Óbudai Egyetemen többen csatlakoztak Dr. habil. Kozlovszky Miklós, az EKIK BioTech Kutatóközpont vezetője által indított kezdeményezéshez, elsősorban a Neumann Informatikai Kar és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ kutatói, név szerint: Dr. Haidegger Tamás, Dr. Galambos Péter, Takács Bence és Garamvölgyi Tivadar.

Koronavírus elektronmikroszkópos képeForrás: Phanie/NIAID-NIH/PHANIE/Niaid-Nih

A projekt résztvevőinek elsődleges célja tehát egy moduláris tömeg-lélegeztető rendszer működő prototípusának kifejlesztése,

amely krízishelyzetben nagyszámú, akár 5-10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú

koronavírusos beteg egyszerre történő lélegeztetésére lehet használni, amellett, hogy védeni tudják az egészségügyi dolgozókat.

A kilézgett fertőző levegő általában a közös kórházi légtérbe kerül, így a személyzet fokozott veszélynek van kitéveForrás: Óbudai Egyetem/MassVentil Project

A tömeges lélegeztetésnek ugyanis hangsúlyos tényezője,

hogy a kilélegzett fertőző levegőt a berendezés elvezeti a közös légtérből

(és szűri is), ezzel lényegesen csökkenti az ápolószemélyzet megfertőződésének a kockázatát. További óriási előnyt jelent, hogy a berendezés ad-hoc jelleggel telepíthető kórházon kívüli környezetben, kórházi infrastruktúra nélkül is.

Már meg is építették az első prototípust

Március 16-án a maroknyi, lelkes kutatókból álló csoport tagjai megépítették az első gépet, amelyen a koncepciót szemléltették. Motorként ekkor még egy házi porszívó szolgált.

Időközben napról napra több egyetem hallgatója (többek közt SE EKK DEI, PTE, BME, SZTE) és kutatója csatlakozott a projekthez.

Március 20-án megépült a következő verzió, amelynek gépházában már igazi motor működött.

Egyúttal szenzorokat is terveztek a rendszerbe.

Március 22-én az SE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika orvosai is bekapcsolódtak a fejlesztésbe. Két nappal később,

március 24-én eljutottak odáig, hogy sikeresen működnek a páciens lélegeztetéshez fejlesztett szabályzók is.

2020. március 11-én a WHO világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus-járványt. Az országok vezetői elkezdték felvásárolni a lélegeztetőgépeket.

A koronavírus-fertőzés márciustól világjárvánnyá váltForrás: AFP/Alissa Eckert

Azóta a Föld minden tájáról egyre sürgetik az utánpótlást.

A fejlődő országokban alig van berendezés.

Az olasz tapasztalatok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az emberéletek mentése során szinte mindenütt (eltérő mértékben) az egyik legnagyobb problémát a lélegeztetőgépek száma jelenti, illetve az, hogy a jelenleg használatos berendezések egyszerre csak egy embert képesek ellátni.

Világszerte megindult a verseny a lélegeztetőgépek felvásárlásáért (a kép illusztráció)Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ronald Bonss

Szintén nagy gond, hogy a hagyományos lélegeztetőgépek esetében a kilélegzett levegő a közös légtérbe áramlik, így fokozottan veszélyezteti az egészségügyi személyzetet.

Szakemberek csatlakozását kérik az ígéretes projekthez

A projekthez a mérnökök és kutatók mellett orvosok, közgazdászok, újságírók, fizikusok, matematikusok, jogászok, valamint egyre több hallgató is csatlakozik.

A résztvevők közös vállalása szerint tudásuk legjavát, eredményeiket, minden, a tömeg-lélegeztetőgép megvalósítására szánt szellemi terméküket önkéntesként,

ingyenesen bocsátják az azokat a gyakorlatban felhasználni kívánók rendelkezésére.

 

A magyar találmány komoly áttörést hozhat a hagyományos lélegeztetőgépekhez képest (a kép illusztráció)Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Wang Jianwei

Közös munkájuk eredményét publikálják, és mindenki számára, aki a COVID-19 járvány megfékezésén fáradozik, térítésmentesen hozzáférhetővé teszik.

Egyúttal kérik, aki teheti, segítse a nemzetek feletti összefogást!

Programozókat, villamosmérnököket, makereket, designereket és tesztereket, média szakembereket keresnek, emellett többek közt olyan mérőműszerekre is szükségük van, amelyekkel megfelelően tudják dokumentálni a teszteket. A programhoz a MassVentil Project Facebook-oldalán keresztül lehet csatlakozni.
A projektről itt olvashatnak bővebben.

(Forrás: Óbudai Egyetem)