Német tudósoknak sikerült először bizonyítaniuk, hogy az egerek "arca" érzelmeket fejez ki - írta a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Bizonyos állatok képesek kifejezni érzelmeiket a mimikájukkal

A Max Planck Neurobiológiai Kutatóintézet tudósai arról számoltak be, hogy az egereknek - az emberekhez hasonlóan - változik az arckifejezése, ha édeset, ha keserűt kóstolnak vagy ha megijednek.

Az egerek érzelmeinek mérése új lehetőséget kínál a neurobiológusoknak,

hogy az érzelmek születésének és feldolgozásának alapvető agyi folyamatait kutathassák.

Az egerek "arcjátéka" kifejezi az érzelmi állapotukat a friss kutatás szerintForrás: pexels.com

Öröm, undor, félelem - minden ember hasonló mimikával fejezi ki ezeket az érzelmeket: ha valamitől undorodunk, szemünk összeszűkül, az orrunkat ráncoljuk, felső ajkunk aszimmetrikusan fintorodik.

Még az újszülöttek arca is különböző kifejezésekkel reagál arra, ha szomorúak,

örülnek vagy undorodnak. Az ember úgy véli, házi kedvencei arckifejezései is érzelmekről árulkodnak, ezzel szemben más állatok pofája kifejezéstelennek tűnik. A Max Planck-intézet tudósai kimutatták, hogy nem egészen ez a helyzet.

Érzelmi értéket is kifejezhet az egerek „arca"

Gépi látást használva a kutatóknak sikerült megbízhatóan összekapcsolniuk az egerek ötféle arckifejezését öt érzelmi állapottal, az örömmel, az undorral, a csömörrel, a fájdalommal és a félelemmel.

Még az érzelmek relatív erősségét is meg tudták mérni.

Megállapították, hogy az egerek pofájának kifejezése nemcsak a környezetre adott válaszreakció, hanem a kiváltó ok érzelmi értékét is tükrözi.

Forrás: The Nature Conservatory/Chris Helzer

"Azok az egerek, amelyek szomjasak voltak, mielőtt cukoroldatot ittak, sokkal boldogabb arcot mutattak, mint azok, amelyek jóllakottan kóstolták az oldatot" - magyarázta Nadine Gogolla, a kutatás vezetője.Azok az egerek, amelyek enyhén sós oldatot kóstoltak, "elégedett" arcot vágtak,

a nagyon sós vizet ivók pedig "undort" fejeztek ki.

Ezekből és más kísérletekből a kutatók azt állapították meg, hogy az érzékelt ingertől függetlenül az arc valójában az érzelem belső, személyes karakterét fejezi ki.

Mérhető az érzelmek intenzitása 

Az érzelmek nem egyszerűen a külső ingerre adott válaszok, hanem az agy mechanizmusain keresztül jelentkeznek. A kutatók így ezután azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a neuronok aktivitása az agy különböző területein az arckifejezést. Amikor fénnyel aktiválták azokat a területeket, amelyek szerepet játszanak az érzelemfeldolgozásban, sikerült különböző arckifejezéseket kiváltaniuk.

Laboratóriumi egérForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Friso Gentsch

A felfedezés legfőbb haszna, hogy mostantól lehetőség nyílik arra, hogy az érzelmek kialakulásának mechanizmusát azonosítsák. Korábban az volt a gond, hogy az érzelmek megbízható mérése nélkül nehéz volt tanulmányozni, az agy mely területéről származnak.

Egyes állatfajok az arcjátékukkal is ki tudják fejezni az érzelmeiketForrás: Biosphoto/Michel Gunther / Biosphoto/Michel Gunther

"Mi, emberek talán észrevesszük a finom változást az egér arckifejezésében, de csak rengeteg tapasztalat birtokában tudjuk felfedezni mögötte az érzelmet és szinte képtelenek vagyunk az intenzitását meghatározni.

Automatikus arcfelismerő rendszerrel azonban meg tudjuk mérni egy emóció intenzitását

és természetét milliszekundomra lebontva és össze tudjuk hasonlítani a vele összefüggő agyterületek neurontevékenységével" - mutatott rá Nejc Dolensek, a tanulmány vezető szerzője.

(Forrás: MTI/Phys.org)