Ezek a génváltozatok befolyásolják a D-vitamin termelését

DNS
Abstract crayon of DNA | Création abstraite d'un virus | Création abstraite d'ADN 23/05/2018
Vágólapra másolva!
A bőrrel kapcsolatos genetikai változatok természetes fényszűrőt képesek előállítani az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatói szerint, akik a D-vitaminnal kapcsolatos génváltozatokat tárták fel.
Vágólapra másolva!

A tanulmány az Egyesült Királyság több mint félmillió lakosának genomját vizsgálta meg.

- mondta John McGrath, az egyetem agykutatási intézetének professzora.

Ez a molekula magába szívja az UV-B fénysugarakat, amelyekre a D-vitamin előállításához szüksége van a bőrünknek. Attól függ, mennyi vitamint állítunk elő, hogy mennyi van ebből a molekulából" - magyarázta.

A kutatócsoport 143 olyan génlokációt talált, amelyik a D-vitamin koncentrációjával összefügg - tette hozzá Naomi Wray, az egyetem molekuláris biológusa.

Forrás: BELGA/AFP/Patrick Lefevre

"Korábban csak hat régióról tudtunk, így az eredmények további információt szolgáltatnak arról, hogyan kezeli a szervezetünk a D-vitamint. Egy kincsesládányi új tényezőt találtunk, amelyek befolyásolják a D-vitamin koncentrációját, és amelyek hosszú ideig munkát adnak a kutatóknak" - magyarázta Wray.

A tanulmány azt a feltevést támasztja alá, hogy a kevés D-vitamin a rossz egészségi állapotnak inkább következménye lehet, mint kockázati tényezője.

A tanulmány a Nature Communications tudományos folyóiratban jelent meg.

(EurekAlert/MTI)