Évtizedekkel ezelőtt volt olyan kevés szén-dioxid a légkörben, mint most

2020.04.03. 18:45

A második világháború vége óta nem látott mértékben csökkenhet idén a világ szén-dioxid-kibocsátása a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállások következtében - mutatott rá a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás számszerűsítésével foglalkozó szervezet, a Global Carbon Project (GCP) elnöke.

A járvány miatt jelentősen visszesett a szén-dioxid emisszió

"Nem lennék meglepve, ha idén 5, vagy akár még több százalékkal visszaesne a szén-dioxid-kibocsátás"- írta a Reuters hírügynökségnek küldött e-mailjében Rob Jackson, a GCP elnöke, a kaliforniai Stanford Egyetem professzora, megjegyezve,

hogy ilyen mértékű csökkenésre a második világháború vége óta nem volt példa.

Hozzátette azt is, hogy ez lenne az első visszaesés a 2008-as válságot követő 1,4 százalékos emissziócsökkenés óta.

Az erőltetett gazdasági növekedés megkétszerezheti az üvegházgázokat a légkörbenForrás: AFP

A klímakutatók korábban arra figyelmeztették a világ kormányait, hogy az éghajlatváltozás legsúlyosabb forgatókönyvének elkerülése érdekében, a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkenésének 2020-ig el kell kezdődnie. 

Valószínű, hogy csak átmeneti lesz a kedvező állapot

A szakértők szerint strukturális változások nélkül a koronavírus-járvány okozta emissziócsökkenés valószínűleg rövid életű lesz, és nem fogja jelentősen befolyásolni a légkörben évtizedek óta halmozódó szén-dioxid mennyiséget.

Az emberiség több mint 90 százaléka él olyan környezetben, ahol a légszennyezés mértéke magasabb, mint a WHO elfogadhatónak tartForrás: pexels.com

Corinne Le Quere, a Kelet-Angliai Egyetem klímakutatója arra számít, hogy

a járvány miatt elrendelt korlátozások megszűnésével a kibocsátási mutatók nagyjából ugyan oda állnak vissza, ahol voltak.

Hasonlóan vélekedik a Meteorológiai Világszervezet (WMO) infrastruktúrával foglalkozó részlegének munkatársa, Lars Peter Riishojgaard is, aki a genfi székhelyű szervezet szerdai virtuális konferenciáján beszélt arról, hogy a légszennyezettség és a szén-dioxid-kibocsátás jelenleg észlelt bármilyen mértékű csökkenése valószínűleg csupán átmeneti. "Az éghajlatra nézve nincs nagy jelentősége" - fűzte hozzá a szakember.

(Forrás: MTI)

KAPCSOLÓDÓ CIKK

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK