Egyelőre kizárható az új koronavírus emésztőrendszeri terjedése

2020.04.06. 09:05

Az új koronavírus lehetséges lefolyásának sajátosságait elemezték német virológusok. Őket, illetve legfrissebb eredményeiket idézi a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja a közösségi oldalán.

Tünet az ízlés és szaglás ideiglenes elvesztése

Két német kutatócsoport, a Charité Universitätsmedizin Berlin, a München Klinik Schwabing és a Bundeswehr Institute of Microbiology tudósai az új koronavírus lehetséges klinikai lefolyását és kezelési lehetőségeit elemezték a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A szakemberek kutatásuk során kilenc fiatal és középkorú beteget vizsgáltak, akik enyhe vagy influenzaszerű tüneteket produkáltak. Nézzük a legfontosabb megállapításokat!

A koronavírussal szemben egyelőre még nem alakultak ki a természetes immunreakciókForrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Az első tünetek között szerepelt a köhögés, láz, ízlés és szaglás ideiglenes elvesztése – mutatott rá közösségi oldalán a kutatást elemző Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja. – Ezek influenzaszerű tünetek, más szakirodalmi adatok és saját adataink alapján immáron markánsan kirajzolódik a tünetmentes vagy enyhe tünetes megbetegedés gyakorisága is.

Hozzátették:

így nem feltétlenül kell észrevehető tünetekkel rendelkeznünk, hogy terjesztők legyünk.

Ezért is kiemelten fontos, hogy lehetőségeink szerint maradjunk otthon, és kerüljük, csökkentsük az emberi kontaktusokat.

Az antitestek már az ötödik napon megjelenhetnek

A kutatás másik fontos megállapítása volt, hogy a vírus a betegség első hetében hatékonyan és nagy mennyiségben replikálódott a felső légutakban.

A vírus elleni antitestek megjelenése 5 és 14 nap között zajlott leForrás: EuroSLA 30

Ez nagyban segíti a terjedést, nem feltétlenül szükséges köhögni vagy tüsszenteni, a nagy mennyiségű vírust egyszerű beszéd közben a szájüregből kijutó apró nyálcseppekkel is szétszórhatjuk – figyelmeztetnek a pécsi virológusok. – Így mindenki számára ajánlható valamilyen arcmaszk viselése; sebészi maszk kiváló erre a célra, az felfogja a szánkból szóródó nyálcseppeket, hogy megvédjük egymást.

Posztjukban azt is hangsúlyozták, hogy a vírus elleni antitestek megjelenése 5 és 14 nap között zajlott le.

Nagyon ajánlott a szájmaszk viseléseForrás-képillusztráció: MTI/Balogh Zoltán

A kórokozó RNS kimutatása (PCR-teszt) és a fertőző vírusok száma nem egyenesen arányos.

A tanulmány rávilágított, hogy a betegség kezdete után 10-20 napig ürül a virális RNS, ám a fertőzőképesség elmúlt a tünetek megjelenése utáni 8. napon. Így diagnosztikai szemmel még pozitív beteg, az orvosok javaslata alapján – amennyiben a kórházi ellátás is túlterhelt – hazaengedhető otthoni karanténba.

A virológusok tanulmányukban alátámasztották más kutatók eddigi megfigyeléseit, miszerint egyelőre kizárható a COVID-19-fertőzés SARS-hoz hasonló emésztőrendszeri terjedése. Hozzáfűzték azt is, hogy az erre vonatkozó adatok egyelőre még nem elég nagy számúak.