Bonyolult távirányítós művelettel szabadítottak meg egy tigrist a kinőtt nyakörvétől, miután 13 hónapon át követték keresztül-kasul Indián.

Háromezer kilométert vándorolt bő egy év alatt

A nagyjából 3 ezer kilométeres táv miatt, amelyet a ragadozó erdőkön, országutakon és falvakon a 13 hónap alatt megtett, a keresését végző indiai állatvédők Walkernek, vagyis sétálónak nevezték el.Hároméves korában jeladós nyakörvet erősítettek rá, és GPS-szel követték nyomon tavaly február óta.

Az Indiában honos bengáli tigris (Panthera tigris tigris)Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Beng%C3%A1li_tigris#/media/F%C3%A1jl:Panthera_tigris_tigris.jpg

Társ és élelem után kutatva kacskaringós utakon a nyugat-indiai Maharastra állambeli rezervátumból egy másik, onnan nagyjából 1300 kilométerre elterülő rezervátumba jutott végül - közölte az Indiai Vadvédelmi Intézet (WII).

Kinőtte a nyakörvet

A jeladó eleme idő közben lemerült, a hím nagymacska pedig elkezdte kinőni a nyakörvet. Félő volt, hogy rászorul a nyakára,

ezért állatvédők múlt héten úgy döntöttek, távirányítással szabadítják meg tőle az állatot.

"A tigris mindent megtanult arról, hogy kerülje el az embereket és maradjon életben. Csak kamerák segítségével tudtunk a nyomára akadni" - írta jelentésében a WII. A műveletről készült videót a YouTube videómegosztón tették közzé.

A felvételen látható, ahogy Walker a földön hever, majd megijedve, hogy a nyakáról lepattan a műszer, hirtelen felugrik.

Konfliktusok nélkül haladt át az emberek lakta vidéken

A ragadozó 2016-ban jött világra három testvér egyikeként a Tipesvar rezervátumban, de idő közben az onnan 1300 kilométerre lévő Dnyangangában telepedett le.

Ha lassan is, de ismét növekedésnek indult a tigrispopuláció (a kép illusztráció)Forrás: AFP/Peter Parks

Tizenhárom hónapos útján szinte senki sem látta,

a szakértők szerint "konfliktusok nélkül haladt át az ember lakta vidékeken". Indiában él a világ tigriseinek mintegy 70 százaléka. A veszélyeztetett faj populációja az indiai kormány szerint 2015 óta 30 százalékkal emelkedett, most nagyjából 3000-en vannak.

(Forrás: MTI/AFP)