Szaglástesztet fejlesztettek ki izraeli kutatók, mely segíthet az új koronavírus-fertőzés korai felismerésében.

Otthon is elvégezhető, de csak a gyanú valószínűsítésére alkalmas

Azok, akik attól tartanak, hogy elkaphatták a vírust, otthon is elvégezhetik a tesztet: mogyoróvajat, ecetet, vodkát vagy fokhagymát kell szagolniuk, majd osztályozniuk a szag intenzitását és kellemes voltát a SmellTracker weboldalon.

Koronavírus elektronmikroszkópos képeForrás: Phanie/NIAID-NIH/PHANIE/Niaid-Nih

A tesztet a Tel-Aviv-i Weizmann Tudományos Intézet munkatársa, Noam Sobel neurobiológus fejlesztette.

A honlapra regisztrálók kiválaszthatnak öt, a háztartásban általában megtalálható terméket, amelyet minden nap megszagolnak.

Összetett algoritmus próbálja megjósolni a betegség jelentkezését

A teszt egy összetett algoritmuson alapszik, képes monitorozni a szagérzékelésben bekövetkező hirtelen változásokat, melyek a koronavírus okozta Covid-19 betegség korai jelei lehetnek - mondta el Sobel.

Az új koronavírus a légzőszerveket támadja meg, a krónikus betegek és az időskorúak számára különösen veszélyes lehet a fertőzés miatt kialakuló tüdőgyulladásForrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

"Nagyon egyszerű. Első alkalommal nagyjából öt percet, a továbbiakban 2-3 percet vesz igénybe. Olyan modellt próbáltunk kialakítani, mely képes megjósolni a betegség jelentkezését"

- tette hozzá.

A szaglásteszt azonban nem ad határozott választ arra, hogy valaki elkapta-e a betegséget, vagy sem.

 

A szaglóképesség csökkenése illetve megszűnése csak figyelmeztető jel, a kornavírus-fertőzés lehetőségére (a kép illusztráció)Forrás: Catzovescu | Dreamstime.com

Csak azt állapítja meg, valaki elveszítette-e a szagérzékelését. Az információ pedig segíthet a pácienseknek abban, hogy leírják a tüneteiket az egészségügyi ellátást végzőknek és segíthet megállapítani, kell-e koronavírustesztet végezni.

A WHO egyelőre még nem ismerte el tünetnek a szaglás elvesztését

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még nem ismerte el hivatalosan a szaglás elvesztését a Covid-19 tünetének, de több országban, köztük Izraelben és Iránban végzett felmérések szerint a tünet a páciensek mintegy 60 százalékánál jelentkezik.

A koronavírus-fertőzés márciustól világjárvánnyá vált. Egyes felmérések szerint a megfertőződöttek mintegy 60 százalékánál tünet a szaglásérzékelés jelentős romlása, vagy átmeneti megszűnéseForrás: AFP/Alissa Eckert

Tudósok szerint a vírusnak jelenleg nyolc aktív törzse létezik,

Sobel úgy véli, ezektől függően változnak a tünetek is. Sobel elmondta, eddig ötezren végezték el a szagtesztet, többségük Izraelben és Svédországban, a fejlesztésben a svéd Karolinska Intézet is részt vett.

(Forrás: MTI/dpa)