Kézfertőtlenítő gyártásával, orvosi berendezések tervezésével az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) is hadba szállt a koronavírus ellen.

A CERN fejlett technológiát ajánl a járvány elleni küzdelemhez

A világ legnagyobb részecskegyorsító laboratóriumának otthont adó európai szervezet, amely egyben a világháló, a World Wide Web születési helye is, tudományos, fizikai és informatikai eszközeit biztosítja a koronavírus-járvány elleni harchoz.

A genfi székhelyű szervezet közleménye szerint márciusban akciócsoportot hoztak létre, amely számba vette, 

hogy miként tudna a 18 ezer fős tudományos közösség segíteni, támaszkodva a CERN fejlett technológiáira, 

a tudósok tapasztalataira, szorosan együttműködve a járványügyi, gyógyszerfejlesztési, egészségügyi és más hatóságokkal.  

A CERN emblémája, a Tudomány és Innováció Glóbusza a fenntartható építészet szimbóluma. Svájci erdőkből származó különböző fákból épült, melyek több szenet nyelnek el életükben, mint amennyit kibocsátanak, tehát az épület egy széntartályForrás: https://home.cern/news/news/cern/renovated-globe-opens-new-world-visitors

A CERN már eddig is gyártott kézfertőtlenítő gélt mind saját szükségleteire, mind a helyi csendőrség számára. Egyik laboratóriumában gyártanak műanyag védőpajzsokat is a csendőrök számára - olvasható a közleményben.

Háromdimenziós nyomtatóikat kínálják fel védőeszközök előállítására

Már megkezdődött egy tonna fertőtlenítőgél gyártása, amelyet a járvány elleni küzdelemben részt vevő helyi szervek kapnak meg.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN LIinac 4 lineáris részecskegyorsítójaForrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Valentin Flauraud

A CERN kutatói azt indítványozták az akciócsoportnak, hogy a laboratóriumot és háromdimenziós nyomtatóikat használják fel védőeszközök, valamint orvosi eszközök, köztük lélegeztetőgépek alkatrészeinek előállítására.

A kutatók javaslatokat tettek kórházi eszközök, köztük új lélegeztetőgépek tervezésére, készítésére.

A Nagy Hadronütköztető részecskefizikusai a COVID-19 elleni harchoz ajánlják ezt a Nagy Energiájú VentillátortForrás: https://home.cern/news/news/cern/cern-establishes-task-force-contribute-global-fight-against-covid-19

Egy ilyen gép prototípusa március végére elkészült, 

ehhez felhasználták azt a rendszert, amelyet a részecskedetektorokban használnak a gáznemű anyagok áramlásának szabályozására.

A CERN egyik irányítóközpontjaForrás: MTI/EPA/Fabrice Coffrini

A CERN kutatói tanulmányozzák annak lehetőségét is, hogy a részecskefizikusok közösségének hatalmas számítógépes hálózata miként tudná segíteni az oltóanyag-kutatásokat.

(Forrás: MTI)