Példátlanul nagy ózonlyuk terpeszkedik az Északi-sark felett. Habár az ózonréteg vékonyodása már számos alkalommal lejátszódott a Földnek ezen a pontján, a folyamat az utóbbi időben elképesztően felgyorsult, ami az extrém időjárási körülmények és légköri állapotok számlájára írható – közölte az Európai Űrügynökség (ESA).

Az ok, hogy a sztratoszférában a megszokottnál jóval alacsonyabb hőmérséklet uralkodik, ami csapdába ejti és felerősíti a poláris örvények erejét. Ez az állapot azonban nem tartós, az ESA kutatóinak számítása szerint április végéig rendeződik a helyzet.

Bár az arktiszi ózonlyuk mostani nagysága mindenképpen rekord, még így is eltörpül az antarktiszi ózonlyuk mellett: utóbbi volt már 25 millió négyzetkilométer is, míg előbbi kiterjedése "csupán" 1 millió négyzetkilométer.

Forrás: (Copernicus/DLR/BIRA/ESA)

Egyelőre nem tudni, miként fog változni az Északi-sark feletti ózonlyuk mérete a jövőben, annyi azonban biztos, hogy az időjárásra gyakorolt hatások nem fognak e szűk területre korlátozódni, hanem jóval délebbre is érződni fognak, írta közleményében az ESA.

(Futurism)