Kötelet is készített a neandervölgyi ember, a kutatók közvetlen bizonyítékot találtak a tevékenységre.

A bizonyíték kezdetben csak egy fehér foltnak tűnt egy kőszerszám alján, mikroszkópos vizsgálat révén azonban kiderült, hogy egymás köré tekert rostszálakról van szó. A kutatók szerint ez a legrégebbi ismert bizonyíték arra, hogy az ősember tudott kötelet készíteni. 

A Smithsonian Múzeum egyik bábuja, amely azt illusztrálja, hogy festhetett egy neandervölgyi emberForrás: Wikimedia Commons

A lelet arra utal, hogy a modern ember evolúciós rokonai valamennyire értették a számokat és ismerték a fákat, amelyek a nyersanyagot adták. Ez a legújabb bizonyítéka annak, hogy a neandervölgyiek okosabbak voltak, mint ahogyan azt a modern ember gyakran feltételezi.Bruce Hardy, az ohiói Gambierben lévő Kenyon College kutatója és munkatársai a Scientific Reports című tudományos folyóiratban mutatták be eredményeiket.
A kötél alapján sejthető, hogy a neandervölgyi ember más képességek birtokában is lehetett, készíthetett például táskát, hálót és szövetet - írták a kutatók. 

A madzag nagyon finom, de mikroszkóp alatt látható. A kötél tűlevelú fák háncsrostjaiból készült.Forrás: https://www.newscientist.com/article/2240117-oldest-ever-piece-of-string-was-made-by-neanderthals-50000-years-ago/

A leletre a Rhone folyó völgyében, Délkelet-Franciaországban bukkantak, kora mintegy 40-50 ezer évre tehető.
A kutatók nem tudják, hogyan használta a kötelet a neandervölgyi ember és hogy vajon eredetileg a rajta lévő kő vágószerszám része volt-e. Elképzelhető, hogy a kő egyszerűen csak ráesett a kötélre, így őrződött meg belőle egy mintegy 6,2 milliméteres darabka, miközben a többi része megsemmisült - mondta Hardy. A kötél fák belső kérgéből készült szálakból áll, szélessége 0,55 milliméter. A neandervölgyiek úgy készítették, hogy három rostszálnyalábot az óra járásával ellentétes irányban összefontak, aztán ezeket az órajárás irányában fonták össze.
Ez a készítési folyamat a számok bizonyos szintű értését feltételezi Hardy szerint.

(Forrás: MTI)