A sérült petesejt vészjelzése védi az anyát

Emberi petesejt illusztrációja
Vágólapra másolva!
Egy új amerikai kutatás szerint a megtermékenyített, sérült petesejt által kibocsátott molekuláris szignál segít, hogy az anya hosszú, egészséges életet éljen.
Vágólapra másolva!

Sok tudományos tény támasztja alá, hogy az anya egészsége befolyásolhatja a gyerek egészségét. Az illinois-i Northwestern Egyetem új kutatása megfordítja az összefüggést: azt találták, hogy a megtermékenyített petesejt hatással van az anyai egészségre, segít, hogy hosszabb ideig éljen egészségesen ahhoz, hogy utódai jöjjenek világra.

Népszerű modellszervezetet, a C. elegans átlátszó testű fonalférget használta kutatásához Richard I. Morimoto molekuláris biológus és kollégája. Az állat sejttulajdonságai és védelmi mechanizmusai hasonlóak az emberéhez, ezért a tudósok többek között az emberi öregedés és az idegrendszeri betegségek kutatására használják.

Emberi petesejt illusztrációja Forrás: Science Photo Library/PIXOLOGICSTUDIO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Pixologicstudio/Science Photo Li

Felfedezték, hogy ha egy megtermékenyített petesejt burka megsérül, akkor molekuláris szignált küld az anyai szervezetnek, amely megvédi azt az idegsejt-károsodással kapcsolatos fehérje negatív hatásaitól.

A jelzés a környezeti stressztől is védi az anyát, hogy a kedvezőtlen körülményeket könnyebben túlélje, így hosszabb ideig maradhat egészséges, több ideje lesz petesejtek előállítására.

- mutatott rá Morimoto.

A Genes and Development című tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmány szerint az utód és a szülő közötti kommunikációnak ez a formája a fehérjeminőség kontrolljáról szól.

(MTI)