Elmaradnak az Apollo-13 misszió 50. évfordulójára tervezett programok

Apollo-13
Vágólapra másolva!
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) nem tartja meg az Apollo-13 misszió 50. évfordulójára tervezett rendezvényeket a koronavírus-járvány miatt.
Vágólapra másolva!

A NASA közleménye szerint az eredetileg meghirdetett programok helyett új tartalmak, történelmi dokumentumok, fényképek és videók váltak elérhetővé a szervezet honlapján.

A hanganyagok között vannak olyan, az Apollo-13 legénysége és a földi irányítóközpont közötti párbeszédek, amelyeket korábban nem tettek közzé.

A felhasználók egyebek között a misszió híressé vált mondatát - Houston we've had a problem (Houston, volt egy problémánk) - is meghallgathatják.

Az Apollo-13 volt az Egyesült Államok holdprogramjának, az Apollo-programnak a harmadik leszállási kísérlete, amely azonban kudarcba fulladt. Jim Lovell, Fred Haise és Jack Swigert űrhajósok 1970. április 11-én indultak útnak a floridai Kennedy Űrközpontból.

Forrás: NASA

Két nappal később azonban egy oxigéntartály felrobbanása miatt a küldetés célja már nem a Holdra szállás, hanem az űrhajósok biztonságos hazajuttatása volt. Lovellék végül április 17-én landoltak a Csendes-óceánon.

A NASA később "sikeres kudarcnak" minősítette a missziót a legénység hazajuttatásáról nyert tapasztalatok miatt.

(MTI/dpa)