Csütörtökön gyógyultan hagyhatta el a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáját az a 7 éves kislány, aki március 22-én epilepsziás görcsrohamok miatt került a klinika intenzív osztályára, ahol elvégezték nála a koronavírustesztet is, mely pozitív eredményt mutatott.

Lélegeztetőgépre került a hétéves gyermek

A kislány epilepsziája miatt január óta áll a klinika gondozásában. Március 22-én alapbetegsége miatt került az intézménybe, 

ahol állapota miatt altatásra és lélegeztetésre szorult. 

A légútbiztosítás során észlelt tünetek miatt végezték el nála az úgynevezett PCR típusú, vagyis a víruskimutatáson alapuló koronavírustesztet, mely pozitívnak bizonyult.

A vizsgálatok során COVID-19 vírusfertőzést azonosítottak a hétéves kislánynálForrás: Kovács Attila- Semmelweis Egyetem

A kislány állapotában korábban nem utalt semmi koronavírus-fertőzésre. 

A felvétele utáni harmadik napon, a megismételt mellkasröntgen során tüdőgyulladásra utaló jeleket észleltek.

A kislány intenzív ellátásra szorultForrás: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A nemzetközi gyakorlatban is már használt és szakirodalomban javasolt gyógyszeres terápia, valamint az intenzív gondozás hatására a felvétele utáni nyolcadik napon a lélegeztetőgépről le tudták venni, a tüdőelváltozásai pedig gyógyultak, állapota napról napra jelentősen javult.

Gyógyultan bocsátották el a klinikáról

A beteget a kezdetektől megfelelő védőfelszerelésben ellátott egészségügyi dolgozók kezelték, ennek ellenére a klinika valamennyi munkatársánál és 

az érintett gyerek családtagjainál is elvégezték a koronavírustesztet, mely negatívnak bizonyult.

 

Gyógyultan bocsátották el a klinikárólForrás: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A kislány gyógyultan távozott a klinikáról, csak a kontroll vizsgálatokra kell majd visszajönnie. A család kérését és a betegjogokat tiszteletben tartva további nyilatkozatot nem ad a Semmelweis Egyetem az esettel kapcsolatban.

(Forrás: Semmelweis Egyetem)