Elkészült az emberi fehérjekapcsolatok legnagyobb térképe

DNS
A DNS modellje
Vágólapra másolva!
Elkészült az emberi test fehérjéinek eddigi legnagyobb kapcsolati térképe - számolt be róla a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.
Vágólapra másolva!

Az emberi testet sejtek milliárdjai alkotják, mindegyiküket a sejtalkotók számtalan interakciója teremti meg és tartja fenn. Az emberi genom projekt feltérképezte a sejtek "alkatrészeit", de a sejt jó vagy rendellenes működése csak akkor érthető meg, ha tudjuk, ezek az alkatrészek hogyan működnek együtt.

Feltérképezve 17.500 emberi fehérje közti páronkénti interkaciókat a tudósok létrehoztk egy térképet. Bal oldalon azt ábrázolják, melik fehérjék dolgoznak együtt, hogy fenntartsák a sejtes működést.A hasonló interakciójú proteinek különálló színkódú csoportokba esnek, különböző életfolyamatokban vesznek részt a sejtben. Forrás: https://phys.org/news/2020-04-world-largest-protein-clues-health.html

A kérdés megválaszolásához a tudósoknak szükségük volt a sejteket felépítő és nagyrészt működtető, gének által kódolt fehérjék interakcióinak térképére, az úgynevezett interaktomra.
"Tanulmányunk az első emberi interaktom térképet vázolja fel, egy információs állványzatot, amely segít megérteni többek között azt, hogyan okoznak a hibás gének betegségeket - köztük rákos daganatot -, de azt is,

hogy a vírusok hogyan kapcsolódnak az emberi gazdatest fehérjéihez"

- mondta el Marc Vidal, a bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet biológiai kutatóközpontjának (Center for Cancer Systems Biology, CCSB) igazgatója.

A DNS modellje Forrás: BSIP/JACOPIN / BSIP/Jacopin

Az emberi fehérjék interakcióinak térképe (Human Reference Interactome, HuRI) 8275 emberi fehérje közötti 52 569 interakciót foglal magában

- írták a kutatók a Nature tudományos folyóiratban. Az embernek nagyjából 20 ezer fehérjekódoló génje van, azonban a tudósok még keveset tudnak az általuk kódolt fehérjék többségéről. "A térkép a fehérjeműködés előrejelzésére is használható. Megkeresi az ember a kedvenc fehérjéjét, és abból, hogy milyen más fehérjékkel teremt kapcsolatot, elképzelése lehet a működéséről" - mondta Frederick P. Roth, a Torontói Egyetem molekuláris biológusa.

(Forrás: MTI)