Eddig ismeretlen, ősi hüllőfajt azonosítottak egy brazíliai kövület alapján, a faj a rejtélyes, kihalt tengeri hüllőcsalád, a tanystropheidae közeli rokona lehet.

A brazil Santa Maria-i Szövetségi Egyetem (UFSM) kutatói a Plos One folyóiratban közölték tanulmányukat, amelyben azt írták, hogy a hüllők vették át az uralmat a perm és a triász földtörténeti időszak határán, 250 millió éve végbement tömeges kihalás után, amelynek során a fajok 90-96 százaléka elpusztult.

A triászkorabeli Elessaurus gondwanoccidens a Tanystropheidae család legközelebbi ismert rokona.Forrás: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0230890

A legkorábban felbukkant csoportok között volt a hosszú nyakú állatokból álló tanystropheidae család, amelynek életmódja ma is rejtélyes, azonban a triász időszakban jól boldogulhattak. A család evolúciójának korai szakaszáról keveset tudni, mivel nagyon kevés maradványuk maradt fenn - írta a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál. 

A Gyűrűk Ura egyik szereplőjéről nevezték el az új fajt

Tiane Oliveira paleontológus és kollégái a dél-brazíliai Sanga do Cabral kőzetformáció korai triász időszaki üledékében talált kövület alapján új hüllőfajt azonosítottak. A fennmaradt hátsó láb-, medence- és farokcsontokat más fajok maradványaival összehasonlítva azt állapították meg, hogy a faj a tanystropheidae család legközelebbi ismert rokona.

 

Elessaurus gondwanoccidens lelet a triászkorabeli a Rio Grande do Sul brazil államban lévő Sanga do Cabral Formation üledékes kőzetből. Jelölések: fe (femur): combcsont, ti (tibia): sípcsont, gr (groove): barázda, fi (fibula): szárkapocscsont, il (ilium): csípő, sv (sacral vertebra) :keresztcsigolya, cv (caudal vertebrae): farokcsigolya.Forrás: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0230890#pone-0230890-g002

Az új fajnak az Elessaurus gondwanoccidens nevet adták. A név első tagja A Gyűrűk Ura című regényfolyam egyik szereplőjére, Elessarra, más néven Aragornra utal, a megkövült állat hosszú lábai miatt esett rá a választás.

A tanystropheidae család sok kövülete került elő késő triász időszaki európai, ázsiai és észak-amerikai sziklás vidékekről és tengeri üledékből.

Az elessaurus dél-amerikai üledékbeli jelenléte arra utal, hogy a csoport talán a déli féltekéről származik és őseik a szárazföldön éltek azelőtt, hogy a vízi élethez hozzászoktak volna.

(Forrás: MTI)