Orosz és amerikai űrhajósok indultak a Nemzetközi Űrállomásra

A felbocsájtás pillanata
Vágólapra másolva!
Két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén startolt el csütörtökön Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz MSZ-16 űrhajó. 1961 óta ez volt a 400. rakétafelbocsátás a kazahsztáni űrállomásról.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-világjárvány miatt az orosz egészségügyi hatóságok az elmúlt egy hónap alatt rendkívül szigorú karanténmegfigyelés alatt tartották Anatolij Ivanyisint, Ivan Vagnert és Chris Cassidyt.

A világjárvány miatt az orosz állami űripari vállalat (Roszkoszmosz) elszigetelte a sajtótól az űrhajósokat, akik szerdán videokonferencia keretében nyilatkozhattak.

Ivanyisin és Cassidy immár harmadszor, Vagner először vesz részt űrrepülésen. Az űrállomáson jelenleg az orosz Oleg Szkripocska, valamint az amerikai Jessica Meir és Andrew Morgan tartózkodik. A csapat a tervek szerint április 17-én tér vissza a Földre.

A felbocsájtás pillanata Forrás: MTI/EPA/Roszkozmosz/-

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője a héten kijelentette, hogy a vállalat kilenc alkalmazottjánál diagnosztizálták a koronavírus-19 fertőzést. A vállalatnál mintegy 200 ezren dolgoznak.