Megfejtették a húsvéti tojáshoz hasonlóan díszes strucctojások titkát

strucctojás
Az etruszk Vulci temetkezési helyről származó, gyönyörűen díszített strucctojások
Vágólapra másolva!
Ha 5000 évvel ez előtt valaki egy egészen különleges ajándékot akart adni, egyik lehetőség az volt hogy strucctojást ajándékozzon. Ráadásul a londoni British Museumban kiállított darabok nem egyszerű, hanem gyönyörűen díszített, faragott példányok, amelyek emlékeztetnek a ma készített legpompásabb húsvéti tojásokra.
Vágólapra másolva!

A tojásokat Olaszországban fedezték fel a régészek, de eredetük sokáig rejtély volt, hiszen struccok sosem éltek vadon Európában.

A múzeum gyűjteményét vizsgáló nemzetközi archeológuscsoport most új elképzeléssel állt elő az eredetüket illetően.

Úgy tűnik, az Európa mediterrán részén és Észak-Afrikában élő emberek már mintegy 5000 évvel ezelőtt, a vaskorban és a bronzkorban is kereskedtek strucctojásokkal.

Az etruszk Vulci temetkezési helyről származó, gyönyörűen díszített strucctojások Forrás: British Museum

A tojásokat sokféleképpen díszítették: festették, elefántcsonttal vagy nemesfémekkel ékítették, faragták vagy kis ékkövekkel és más anyagokkal borították be. A British Museum gyűjteményében lévő öt tojást állat- és virágábrázolásokkal, geometriai mintákkal, katonákkal és harci szekerekkel díszítették.

A régészek általában módosabb emberek temetkezési helyein bukkantak a tojásokra, és valószínűleg luxuscikkeknek számítottak – magyarázta Tamar Hodos, a kutatás vezetője, a Bristoli Egyetem munkatársa.

Hodos csoportja azt akarta kideríteni, honnan származtak a tojások, és vajon vadon élő vagy tenyésztett struccoktól gyűjtötték be ezeket.

Festett strucctojás Forrás: British Museum

A vadon élő struccok rendkívül veszélyesek, annyira, hogy a görög történész, Xenophón leírása szerint senkinek sem sikerült fogságba ejteni őket.

A kutatók elemezték a tojáshéjak izotóparányát, majd összevetették a kapott adatokat az Egyiptomból, Izraelből, Jordániából és Törökországból származó mai tojáshéjak adataival.

Az összehasonlításból arra következtettek, hogy a tojások nagy utat tettek meg a Nílus deltájában, Észak-Egyiptomban és Levantéban (Jordániát, Szíriát és Törökországot is beleértve).

A csoport úgy véli, hogy a tojások vadon élő struccoktól származtak, és a kereskedők nagy utakat jártak be, hogy beszerezzék ezeket.

Faragott strucctojás részlete Forrás: British Museum

„Ez meglehetősen kockázatos vállalkozás volt, mivel a struccok rendkívül veszélyesek, tehát nemcsak hogy meg kellett találni a fészkelőhelyeket, de a tojásokat is el kellett lopni" – magyarázta Hodos. A vállalkozás nehézségét mindenki könnyen elképzelheti, aki látta a Sivatagi show című filmet, ahol bemutatnak egy tojáslopási kísérletet.

A kutatók megpróbálták utánozni az ősi díszítési technikákat is, de nem jártak túl nagy sikerrel. Ez arra utal, hogy a tojások még mindig sok megfejtésre váró titkot őriznek.

Forrás: BBC