Ha 5000 évvel ez előtt valaki egy egészen különleges ajándékot akart adni, egyik lehetőség az volt hogy strucctojást ajándékozzon. Ráadásul a londoni British Museumban kiállított darabok nem egyszerű, hanem gyönyörűen díszített, faragott példányok, amelyek emlékeztetnek a ma készített legpompásabb húsvéti tojásokra.

A tojásokat Olaszországban fedezték fel a régészek, de eredetük sokáig rejtély volt, hiszen struccok sosem éltek vadon Európában.

A múzeum gyűjteményét vizsgáló nemzetközi archeológuscsoport most új elképzeléssel állt elő az eredetüket illetően.

Úgy tűnik, az Európa mediterrán részén és Észak-Afrikában élő emberek már mintegy 5000 évvel ezelőtt, a vaskorban és a bronzkorban is kereskedtek strucctojásokkal.

Az etruszk Vulci temetkezési helyről származó, gyönyörűen díszített strucctojásokForrás: British Museum

A tojásokat sokféleképpen díszítették: festették, elefántcsonttal vagy nemesfémekkel ékítették, faragták vagy kis ékkövekkel és más anyagokkal borították be. A British Museum gyűjteményében lévő öt tojást állat- és virágábrázolásokkal, geometriai mintákkal, katonákkal és harci szekerekkel díszítették.

A régészek általában módosabb emberek temetkezési helyein bukkantak a tojásokra, és valószínűleg luxuscikkeknek számítottak – magyarázta Tamar Hodos, a kutatás vezetője, a Bristoli Egyetem munkatársa.

Hodos csoportja azt akarta kideríteni, honnan származtak a tojások, és vajon vadon élő vagy tenyésztett struccoktól gyűjtötték be ezeket.

Festett strucctojásForrás: British Museum

A vadon élő struccok rendkívül veszélyesek, annyira, hogy a görög történész, Xenophón leírása szerint senkinek sem sikerült fogságba ejteni őket.

A kutatók elemezték a tojáshéjak izotóparányát, majd összevetették a kapott adatokat az Egyiptomból, Izraelből, Jordániából és Törökországból származó mai tojáshéjak adataival.

Az összehasonlításból arra következtettek, hogy a tojások nagy utat tettek meg a Nílus deltájában, Észak-Egyiptomban és Levantéban (Jordániát, Szíriát és Törökországot is beleértve).

A csoport úgy véli, hogy a tojások vadon élő struccoktól származtak, és a kereskedők nagy utakat jártak be, hogy beszerezzék ezeket.

Faragott strucctojás részleteForrás: British Museum

„Ez meglehetősen kockázatos vállalkozás volt, mivel a struccok rendkívül veszélyesek, tehát nemcsak hogy meg kellett találni a fészkelőhelyeket, de a tojásokat is el kellett lopni" – magyarázta Hodos. A vállalkozás nehézségét mindenki könnyen elképzelheti, aki látta a Sivatagi show című filmet, ahol bemutatnak egy tojáslopási kísérletet.

A kutatók megpróbálták utánozni az ősi díszítési technikákat is, de nem jártak túl nagy sikerrel. Ez arra utal, hogy a tojások még mindig sok megfejtésre váró titkot őriznek.

Forrás: BBC