Az ókori Egyiptomba vágyik? Most az otthonába költözhetnek a csodái

vörös kolostor
A vörös kolostor a virtuális tárlatvezetésen
Vágólapra másolva!
Mindenki számára elérhetővé tették Egyiptom régészeti csodáinak egy részét, beleértve III. Meresankh királynő sírját és a negyedik században épült Vörös Kolostort. Az új koronavírus-járvány miatt virtuális tárlatvezetésen fedezhetjük fel őket.
Vágólapra másolva!

Bejárhatjuk Menna sírját

A háromdimenziós túrák lenyűgöző részletességgel mutatják be az ókori egyiptomi helyszíneket és lehetővé teszik a virtuális látogatóknak, hogy „bejárhassák" az ősi romok különböző részeit pont úgy, ahogy a Google Street View navigációja működik.

Az Egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium a múlt héten kezdett el online túrákat szervezni, hogy megoszthassa az új koronavírus-járvány miatt otthonukban rekedt érdeklődőkkel az ország régészeti csodáinak egy részét.

Menna Ozirisz előtt sírjában Forrás: Wikimedia Commons/Ovedc

– nyilatkozta Melinda Hartwig, az Egyiptomi Amerikai Kutatóközpont (ARCE) elnöke a LiveScience online tudományos portálnak. – A Thébai nekropoliszban található sír jól megőrzött festményeiről ismert.

Hozzátette: a sír díszítésének témáját főleg Mennának az egyiptomi közigazgatásban betöltött pozíciója adja, valamint az, hogyan vált élő személyből hatalmas őssé a túlvilágon. Díszítési stílusának elemzése azt mutatja, hogy bár a sírt IV. Thotmesz uralkodása alatt kezdték kialakítani, a festés nagy része már III. Amenhotep idejében elkészült.

Menna sírja a virtuális túrán Forrás: MyMatterport

A Menna sírjában ábrázolt jelenetekből jól látszik, hogy az írnok a templom és a palota igazgatásával kapcsolatos címeket is viselt.

A virtuális túrán az is kiderül, hogy „ha Menna egész életében jól cselekedett és könnyű volt a szíve, akkor átléphetett a túlvilágra". Menna sírja erre a linkre kattinva érhető el.

Bepillanthatunk a királyi hétköznapokba

Egy másik virtuális tárlatvezetés III. Meresankh királynő végső nyughelyét mutatja be a látogatóknak. Nagyapja, Kheopsz, vagy más néven Khufu fáraó, akinek időszámításunk előtt 2550 körül épült piramisa az ókori világ utolsó, még ma is álló csodája.

A sírban faragott és festett jelenetek láthatók, amelyek III. Meresankh királynőt és királyi családját, valamint szolgáit, kézműveseit és temetkezési papjait mutatják be a Harvard Egyetem Giza projektje szerint. III. Meresankh királynő sírja erre a linkre kattintva érhető el.

A vörös kolostor a virtuális tárlatvezetésen Forrás: MyMatterport

A harmadik elérhető (ide kattintva) online utazás segítségével bejárhatjuk az egyiptomi kopt egyház egyik legszentebb helyét, a negyedik században épült Vörös Kolostort.

– írta a Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium a kiadott nyilatkozatában.