Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincs bizonyíték arra, hogy a tuberkulózis ellen a gyermekkorban beadott védőoltás (BCG) megvédené az embereket a Covid-19 nevű vírussal szemben - olvasható a honlapjukon közzétett tájékoztató szerint.

Nem bizonyított, hogy a BCG-vakcina védettséget nyújt a COVID-19 ellen

Emberekkel és állatokkal végzett kísérletek egyaránt bizonyítják, hogy a BCG-vakcinának a célzott betegségen kívül hatása van az immunrendszerre,

de ezeket nem írták körül alaposan, és a klinikai jelentőségük sem ismert

- áll a közleményben. A WHO brit, francia és kínai kutatások alapján április 11-én frissítette a Covid-19-cel, a koronavírussal, a SARS-CoV-2-vel és a BCG-vel kapcsolatos tudományos adatbázisait, és a klinikai kísérletekkel kapcsolatos adattárait.

A tuberkulózis kórokozójaForrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Eközben három olyan dokumentumot találtak, amelyeknek a szerzői összehasonlították a Covid-19 lefolyását az olyan országokban, ahol rutinjelleggel alkalmazzák a BCG-oltást az olyan országokéval, ahol nem. Ennek során tapasztalták, hogy azokból az országokból,

ahol a csecsemők megkapják a BCG-vakcinát, kevesebb igazolt fertőzöttet jelentettek.

A tuberkulózis elleni védőoltás továbbra is létfontosságú (a kép illusztráció)Forrás: pexels.com

Ezek a kutatások azonban jelentős eltéréseket mutatnak az ország népesedési jellemzői, az elvégzett koronavírustesztek aránya és a járványnak az adott országban érvényes szakasza miatt.

Az alkohol sem gyógyszer a koronavírus ellen

Jelenleg két olyan klinikai kutatás is folyamatban van a BCG-oltás hatásairól, amelyekben olyan egészségügyi dolgozók kapták meg a vakcinát, akik közvetlenül részt vesznek a Covid-19 betegségben szenvedők ápolásában.

A koronavírus (sárgával) egy sejtet (kék) támad az elektronmikroszkópos felvételenForrás: NIAID/Flickr

Bizonyíték hiányában a WHO nem javasolja a BCG-oltást a Covid-19 elleni védekezésül,

de továbbra is ajánlja a vakcinát csecsemők beoltására

azokban az országokban, amelyekben magas a kockázata a gümőkóros megbetegedésnek.

A COVID-19 elterjedése a Johns Hopkins Egyetem térképe szerintForrás: Johns Hopkins University

A WHO európai irodája ugyanakkor kedden

cáfolta azt a félelemre és hamis információkra épülő mítoszt, hogy a magas alkoholtartalmú italok védelmet jelentenének a Covid-19 betegség ellen.

A szervezet szerint ehelyett a minimumra kellene korlátozni az alkoholfogyasztást és az alkoholhoz való hozzáférést a járvány idején, mert az alkoholfogyasztás és a dohányzás általában károsítja az egészséget, és növeli a vírus kockázatát.

Az alkohol káros az egészségre és a koronavírus ellen sem nyújt védelmetForrás: pexels.com

Sok Covid-19-ben szenvedő betegnek vannak alkoholproblémái. 

A WHO adatai szerint az alkoholfogyasztás miatt évente 2 millióan halnak meg világszerte, ebből mintegy 1 millióan Európában.

(Forrás: MTI, WHO)