A természet egyik csodája több ezer flamingó látványa, amelyek egy hatalmas, rózsaszín tömeget képeznek. A Behavioural Processes tudományos folyóiratban most publikált, ötéves kutatáson alapuló tanulmány azonban arra is rámutatott, hogy egyes madarak közeli, hosszan tartó barátságokat kötnek egymással, és elkerülik azokat az egyedeket, amiket nem kedvelnek.

Hosszú távú barátságok alakulnak ki

A madarak megfigyelésével foglalkozó központ, a WWT Slimbridge Wetland Centre kutatói 2012 és 2016 között követték nyomon a rózsás, a karibi, az andoki flamingók egyes csapatainak útját és viselkedését. Egy-egy ilyen kolóniában körülbelül 20-140 egyedet számláltak és valamennyi összetett társadalmi interakciókat mutatott. Az Exeteri Egyetem tudósai mintegy 350 madárt tanulmányoztak.

Rózsaszín flamingókForrás: AFP/Pascal Guyot

A flamingók következetesen több időt töltöttek azokkal a társaikkal, akikkel konkrét, közeli kapcsolatot, egyfajta „barátságot" alakítottak ki – magyarázta Dr. Paul Rose ornitológus, az Exeteri Egyetem kutatója. – Eredményeink azt mutatják, hogy a flamingó társadalmak összetettek, amelyek inkább hosszú távú barátságokból alakulnak ki, mint laza, véletlen kapcsolatokból.

Az ötéves kutatáson alapuló tanulmány azt is bebizonyította, hogy ezek a kapcsolatrendszerek évek óta stabilak. A csapat ebben elmagyarázta, hogy a flamingók komplex társadalmi kapcsolatokat alakítanak ki az egyes csoportokon belül. Ezek a kötelékek magukban foglalják a párokat, az azonos nemű barátságokat, sőt három és négy közeli barátot is. A madarak ráadásul gyakran elkerülik azokat az egyedeket, amelyeket talán nem kedvelnek.

Az évszakok is befolyásolják

A tanulmány szerint a madarak igen változatos módszerekkel kezelik az egyes kapcsolataikat. Néhány egyed az ideje nagy részét kizárólag a párjával tölti, míg mások inkább a „barátok" társaságát keresik, de léteznek olyanok is, amelyek a párjukon kívül is széles társadalmi kapcsolatokat alakítottak ki és tartanak fent.

Életre szólnak a kapcsolataikForrás: Wikimedia Commons/Valdiney Pimenta

Az évszakok is befolyásolják a társadalmi interakciókat: több kapcsolat alakul ki tavasszal és nyáron, a költési időszakban – magyarázta dr. Rose. – A flamingók bonyolult módszerekkel választják ki a párjukat és emiatt rengeteg időt töltenek el más egyedekkel.

Hozzátette: úgy tűnik, hogy a flamingók az emberekhez hasonló módszerekkel alakítják ki és tartják fenn a társadalmi kapcsolataikat, akár éveken át. Ezeknek a kötelékeknek a tartóssága kiemelten fontos a madarak számára a vadonban való túlélés érdekében.