Koronavírus: ez lehet az első jel, hogy fertőzöttek vagyunk

koronavírus
A koronavírus nem ismeri a határokat
Vágólapra másolva!
A COVID-19-et okozó koronavírus eleinte az orr belsejében bujkál, és csak később terjed át a tüdőre, ezért tud hosszú ideig észrevétlen maradni. Van azonban egy kezdeti tünet, ami leleplezheti a sejtparazitát: a szaglás elvesztése - bizonyították a Cincinatti Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

"A COVID-19-hez nem társíthatók a vírusos megfázás jellegzetes tünetei, az orrdugulás és az orrfolyás" – mondta a tanulmány egyik szerzője, Ahmad Sedaghat. "Ennek az eltérésnek köszönhető, hogy a COVID-19 könnyen megkülönböztethető a szezonális allergiától" – tette hozzá.

Sedaghat szerint amennyiben úgy veszítjük el a szaglásunkat, hogy közben nincs eldugulva az orrunk, azonnal vonuljunk karanténba, mert ez a COVID-19 egyik legfontosabb első tünete lehet.

Az eddigi vizsgálatok szerint a SARS-CoV-2 vírus nagyjából 2-14 napig lappanghat, ezt követően jelentkezik csak a láz, a száraz köhögés és a légszomj. Bár az esetek túlnyomó többsége enyhén lezajlik, többeknél (elsősorban 65 év feletti időseknél és\vagy krónikus betegeknél) szükség lehet kórházi kezelésre.

Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A kutatás menete

Sedaghat összesen 19 olyan korábbi kutatást fésült át, amik a koronavírussal összefüggésbe hozható arc- és homloküreg rendellenességeket vizsgálták. Az új tanulmány hivatkozik egy közelmúltbeli francia kutatásra is, amelyben 55 beteget figyeltek meg, és kiderült, hogy

az orrdugulás nélküli szaglásvesztéssel küzdő páciensek 94 százalékának pozitív eredményt mutatott a vírustesztje.

Az orrban szaporodó vírus tüsszentéssel aeroszol formában távozhat a külvilágba, de úgy is könnyedén terjeszthetjük, ha orrtörlés, orrvakarás után nem mossuk meg a kezünket, és úgy fogdossuk össze a közelünkben lévő tárgyakat.

"A szaglásvesztés a betegség bármely stádiumában jelentkezhet, de első tünetként különösen árulkodó lehet" – mondta Sedaghat, aki szerint

egy ilyen, látszólag jelentéktelen kezdeti szimptómára vélhetően sokan nem figyelnek fel, ezért is terjedhet hatékonyan a kórokozó.

A friss tanulmány teljes terjedelmében a Laryngoscope Investigative Otolaryngology című szakfolyóiratban olvasható.

Forrás: EurekAlert