Ezért nem szabad járvány idején egymás mögött sétálni vagy futni

2020.04.20. 12:30

Miért nem szabad a COVID-19 járvány idején sétálni, futni vagy kerékpározni egymás mögött? Hogyan tudunk mégis biztonsággal sportolni és mekkora távolságot kell tartanunk egymástól? Egy belga–holland tanulmány választ ad ezekre a kérdésekre is.

 

A sebességtől függően megnő a védőtávolság 

Bár az új koronavírus-járvány miatt életbe lépett, jelenleg hatályos jogszabályok engedélyezik az egyéni sporttevékenységet, a sétát, túrázást vagy kerékpározást, arra nem térnek ki, hogy ezekben az esetekben is megfelelő-e az előírt 1,5-2 méteres távolságtartás, amit egymástól tartunk közben. A belga KU Leuven és a holland TU Eindhoven kutatói bemutatták, hogyan tudunk biztonságosan sportolni a COVID-19 járvány idején, hiszen

a gyaloglás, a kerékpározás, a kocogás és bármilyen szabadban eltöltött tevékenység szerepe komolyan felértékelődött.

Az újonnan publikált tanulmányuk fontosabb eredményeit a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja is bemutatta közösségi oldalán.

Érdemes egymástól ennél jóval nagyobb távolságot tartaniForrás: Getty Images

Ami nagyon fontos, hogy ebben az esetben, a sebességtől függően megnő a védőtávolság is – hangsúlyozták a pécsi virológusok. – Apró cseppek nem csak köhögéssel és tüsszentéssel jutnak a levegőbe, de a sportolás során jelentkező fokozott légzéssel is.

A belga és holland tudósok ugyanis felhívták a figyelmet arra, hogy ha sétálni, futni vagy kerékpározni megyünk, akkor  legyünk fokozottan óvatosak. Amikor ugyanis valaki futás közben lélegzik, tüsszent vagy köhög, az esetleges vírusrészecskék a levegőben maradnak és, aki mögöttünk fut vagy sétál, bekerül az úgynevezett „csúszásáramba".

Ne sétáljunk vagy fussunk egymás mögött!

A kutatók a kísérleteik során különböző helyzetekben (egymás mellett, átlósan egymás mögött és közvetlenül egymás mögött) szimulálták a sporttevékenységet végző személyek nyálrészecskéinek mozgását gyaloglás és futás közben. Általában ezt a modellezési módot használják a sportolók teljesítményszintjének javítására is.

Arra jutottak, hogy az új koronavírus terjedése miatt érdemes tartózkodnunk attól, hogy közvetlenül valaki mögött sétáljunk, fussunk vagy kerékpározzunk. A teszt eredményeit számos animációban is megjelenítették, ahol jól látható az „elhagyott cseppek felhője".

Jól láthatóak a hátrahagyott cseppek, amelyek köhögéssel, tüsszentéssel, de a légzéssel is terjednekForrás: Ku Leuven

Így a javasolt védőtávolság legalább 4-5 méter azonos vonalban a sétánál, amely futásnál és biciklizésnél 10-20 métert jelent sebességtől függően – mutattak rá a szakemberek. – Leginkább azonban a kijárási korlátozás betartása javasolt mindenki számára, ezért csak kimondottan szükséges esetben menjünk ki, de továbbra se rettegjünk, hanem legyünk inkább tudatosak.