Megfejtették a kínai függő koporsók elterjedésének titkát: Kínai és thaiföldi kutatók teljes mitokondriális genomelemzést végeztek emberi maradványokból vett mintákon, hogy fényt derítsenek a különös ősi temetkezési szokás rejtélyeire.

Az iScience című tudományos lapban közölt tanulmány szerint 13 dél-kínai és észak-thaiföldi, 660-2500 éves sírhelyből származó 41 emberi maradványból vett mintát vizsgáltak.

A függő sírok szokását alkalmazó hajdani dél-kínai emberek matrilineális (női ágon öröklődő) genetikai sokszínűsége jóval nagyobb volt, mint a hajdani észak-thaiföldi embereké, ami alátámasztja a régészeti bizonyítékok által eddig felállított, a szokás terjedésére vonatkozó elméletet.

Genetikai elemzések, valamint régészeti és történelmi bizonyítékok alapján a kutatók arra jutottak, hogy a függő koporsók hagyománya a baiyue népig vezethető vissza. Ez az etnikai csoport Kína északkeleti partvidékén élt mintegy 3600 évvel ezelőtt, innen terjedt el a rítus Északkelet-Ázsiába hozzávetőlegesen kétezer éve.

Kínai függő koporsókForrás: Wikimedia Commons

A különös temetkezési szokás megjelent Dél-Kínában, Északkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán térségében is - fejtette ki Csang Hsziaoming, a tanulmány vezető szerzője, a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Kunming Zoológiai Intézet kutatója.

A szokás széles körben terjedt el, a függő koporsók számos kérdést vetettek fel a szokás terjedésére és eredetéről, a populáció rokoni kapcsolatairól. Tanulmányuk új kérdéssel foglalkozik, a függő koporsókat matrilineális genetikai szempontjából is vizsgálja.

A szakértők kiemelték, sokkal szisztematikusabb bizonyítékokkal fognak szolgálni nagyobb számú emberi minta vizsgálatával és több tudományágra kiterjedő kutatások segítségével.