A járvány ellenére költöztették át a kihalófélben lévő ritka madarat

üregi lile
Az üregi lile természetes élőhelye homokos és sziklás tengerpartok, valamint füves puszták
Vágólapra másolva!
A vadászat, az erdőirtás és a természetes élőhelyek fokozatos összeszűkölése nyomán minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott. Közéjük, a legfenyegetettebb ritka madarak közé tartozik az Új-Zélandhoz tartozó Chatham-szigetek területén honos üregi lile is, amelyet az új-koronavírus miatt érvénybe lépett szigorú korlátozási szabályozások ellenére átmenekítettek egy ragadozóktól mentes szigetre.
Vágólapra másolva!

A kihalás által leginkább fenyegetett madarak listáján előkelő helyet foglal el a körülbelül húsz centiméteres az üregi lile. A ritka új-zélandi madár néhány példányát szó szerint evakuálták a napokban egy távoli szigetre, mert a kutatók szerint a „veszélyes misszió nélkülözhetetlen a faj túléléséhez".

Új-Zéland területén ugyanis komoly és szigorú korlátozási, illetve tiltási rendelkezések léptek életbe az új koronavírus-járvány miatt. Miközben azonban az ország harcol a COVID-19-el, az ornitológusok öt fiatal üregi lilét szállítottak át repülővel 450 kilométerre, egy ragadozóktól mentes helyre, Mana-szigetére.

Az üregi lile a billegetőfélék (Motacillidae) családjába tartozó faj Forrás: Wikimedia Commons/ Sundance_Raphael

– mutatott rá Eugenie Sage védelmi miniszter a The Guardian kérdésére. – A fiatal egyedek kritikus részét képezik a faj túlélésének, ezért fontos részei annak a kísérletnek, amely egy úgynevezett önfenntartó populáció létrehozására irányul a ragadozóktól mentes Mana-szigeten, hogy ezáltal növekedhessen az egyedszámuk.

Az üregi lile természetes élőhelye homokos és sziklás tengerpartok, valamint füves puszták Forrás: Wikimedia Commons/ Sundance_Raphael

A legfenyegetettebb ritka madarak közé tartozó üregi lilék utaztatását ezért a minisztérium „nélkülözhetetlennek" tartotta, amelyeket szigorú tervezés után szombaton szállítottak át a szigetre. Ezt Anne Richardson, az Isaac Conservation and Wildlife Trust vadgazdálkodási igazgatója is megerősítette, aki szerint

a madarak azonnali áthelyezése abszolút sürgető és szükséges lépés volt, ami nélkül „valódi csapás várt volna a sikeres költési időszakra".

A sürgős áthelyezést a természetvédelmi miniszter személyesen hagyta jóvá.