Elpusztult az egyike annak az öt kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvúnak, amelyet Csehországból Ruandába telepítettek 2019 júniusában. Az állat halálát valószínűleg emésztési problémák okozták.

A hírt szerdán közölte Jan Stejskal, a csehországi Dvur Králové állatkertjének nemzetközi projektekért felelős munkatársa.
Az öt példányt az intézményből szállították a ruandai Akagera Nemzeti Parkba az elmúlt évben. Az átköltöztetés az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége, az African Parks civil természetvédelmi szervezet és a ruandai kormány együttműködésének eredményeként jöhetett létre,

 

célja a faj újbóli meghonosítása volt a kelet-afrikai országban.  

Mandela (balra) a dániai Ree Szafari Parkból jött és Olmoti (jobbra) Angliából a Flamingo Land élményparkból. A másik három orrszarvú Jasiri, Jasmina és Mannya csehországi Dvur Kralove állatkertben született.Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-48691443

A három nőstény és két hím a Dvur Králové-i állatkertből, az angliai Flamingo Land állatkertből és a dániai Ree Park Safariból származik. A 2-9 éves orrszarvúak mintegy fél évet töltöttek együtt útjuk előtt a csehországi intézményben, amely a világ egyik legsikeresebb orrszarvútenyésztő állatkertje.
Az elpusztult példány Manny, a Dvur Královéban 2011-ben született hím. Stejskal közlése szerint február 10-én pusztult el.
Mint mondta, kizárták annak lehetőségét, hogy orvvadászok végeztek az állattal. "Valószínűleg emésztési problémák miatt múlt ki, de a halál pontos okát még meg kell állapítani" - fogalmazott a szakértő.

Manny az öt kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis michaeli) egyike, akit Ruandába, az Akagera Nemzeti Parkba költöztettek.Forrás: https://news.sky.com/story/five-black-rhinos-held-in-captivity-in-europe-to-be-released-in-rwanda-11747498

A többi négy állat jól van, a szakértők folyamatosan figyelik őket.
Ruanda a kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis michaeli) természetes élőhelye, az 1990-es években lezajlott népirtás idején azonban a teljes rinocéroszpopuláció eltűnt a területről.A kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú kihalás fenyegette alfaja a keskenyszájú orrszarvúnak, a világon már csak alig néhány száz példány él belőle. Egy évtizeddel az utolsó példány észlelése után, 2017-ben már áttelepítettek a ruandai nemzeti parkba 18 egyedet a Dél-afrikai Köztársaságból.
A keskenyszájú orrszarvúból összesen mintegy 5000 példány élhet vadon.

(Forrás: MTI)