Az óceán vízének melegedése miatt minden idők legnagyobb kiterjedésű korallfehéredése sújtja az ausztrál Nagy-korallzátonyt, ezért ausztrál tudósok nagyszabású próbálkozásba kezdtek az óceánvíz lehűtésére: kifehérítik a térségben lévő felhőket.

Hóágyúhoz hasonló turbinával szórják a sókristályokat

A kutatók a világ legnagyobb korallzátonya térségében egy hajón elhelyezett hóágyúhoz hasonló, átalakított turbinából több billió nanoméretű sókristályt szórtak a levegőbe.

Az apró sókristályok az alacsonyan szálló felhőkbe vegyülve kifehérítik azokat, ezáltal a felhők jobban visszaverik a napfényt, amely így kevésbé melegíti az óceán vizét.

A Nagy-Korallzátony a Föld legnagyobb biogén képződményeForrás: Imaginechina/Stringer - Imaginechina/Stringer

Daniel Harrison, a Southern Cross Egyetem kutatója, a projekt vezetője pénteken "nagyon, nagyon bátorítónak" nevezte a március végén végrehajtott kísérletet, amelyet az egyetem kutatói a Sydney-i Óceántudományi Intézet szakembereivel együtt végeztek.

Az ausztrál Nagy-korallzátonyt a fajok rendkívül nagy diverzitása miatt a tenger esőerdőjének is nevezikForrás:Elter Károly

Harrison szerint a kísérlet sikeressége ellenére legalább négy évnyi további kutatás szükséges ahhoz, hogy bebizonyosodjon elméletük helyessége.

Legalább hetven százalékkal lehetne csökkenteni a korallfehéredést

Ahhoz, hogy a felhők kifehérítésével elejét vegyék az óceánvíz melegedésének, tízszer nagyobb méretű kísérletre van szükség, több nagy turbina alkalmazásával - magyarázta Harrison. Ha elméletük jól működik, a kutatók azt remélik,

hogy legalább 70 százalékkal csökkenthetnék a korallfehéredést okozó stresszhatást.

 

A korallzátony ökoszisztémájára a legnagyobb veszélyt a klímaváltozás jelentiForrás: en.wikimedia.org

Ausztrál kutatók márciusban végzett átfogó vizsgálatának eredményei azt mutatták, hogy a rekordmeleg óceánvíz miatt a 2300 kilométer hosszan elnyúló zátonyrendszert immár a harmadik tömeges korallfehéredés sújtja öt éven belül.

A színpompás korallzátonyok rendkívül nagy mennyiségben megkötik a nehézfém-szennyeződéstForrás: Elter Tamás archívuma

A fehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása.

Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk.

Rekord meleg az óceán vize

Most először fordult elő, hogy a Nagy-korallzátony mindhárom régiójában - az északi, a középső és immár a déli szakasz nagy területén is - súlyos korallfehéredés zajlik.

Így fest a korallfehéredésForrás: MTI/EPA

A Nagy-korallzátony térségében idén februárban mérték a legmelegebb havi óceánvíz-átlaghőmérsékletet

az 1900-ban megkezdett feljegyzések óta. Harrison azonban arra is figyelmeztetett, hogy ha a globális felmelegedés miatt az óceánok vízhőmérséklete tovább emelkedik, a felhőfehérítés hatékonysága jelentősen csökken.

A trópusi tengerek átlaghőmérsékletének 1 Celsius fokkal való tartós megemelkedése is elég a korallfehéredés elindulásához.Forrás: ELTER TAMÁS

"Ha folytatódik a szén-dioxid-kibocsátás eddigi forgatókönyve, akkor ezzel a technológiával csak néhány plusz évtizedet nyerünk azelőtt, hogy teljesen elveszítenénk a korallokat" - hangoztatta.

(Forrás: MTI/AFP)