Április 15.-én hivatalosan is véget ért a fűtési szezon, ez azonban nem jelenti azt, hogy elmúlt volna a szén-monoxid-mérgezések veszélye. A fűtési szezonban több tragédia, mérgezéses eset következik be, de ahol nyílt lánggal működő vízmelegítő működik, ott egész évben potenciális veszélyt jelent a "csendes gyilkos". A balesetek általában a készülékek rossz, engedély nélküli telepítése vagy a szellőzés hiánya miatt, esetleg a karbantartás elmaradása következtében következnek be.

Veszélyes tereppé válhat a fürdőszoba

Azok a készülékek jelenthetnek veszélyt, amelyek a szoba, konyha, vagy fürdőszoba levegőjét használják az égéshez. A nyílt égésterű vízmelegítő nagyon hamar elhasználja egy kis szobakonyha, vagy kisebb fürdőszoba levegőjét.

A családi házakban életmentő lehet a szén-monoxid riasztó ( a kép illusztráció)Forrás: MTI/Balázs Attila

Egy nem megfelelően szellőző helyiségben hosszabb időt eltöltve az életünkkel játszunk.

A mérgezéses esetek fele a fürdőszobában történik. 

Három egyszerű módszerrel megelőzhető a tragédia:

• A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.

A kályhából szivárgó szén-monoxid, életveszélyes lehet (képünk illusztráció)Forrás: MTI/Balázs Attila

• A fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni. Használjuk ki erre az otthon töltött időt és hívjunk szakembert!
• Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik. Ezen a linken érhető el az érzékelők pozitív és negatív listája: 

Idén eddig 345 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid veszély miatt.

Százötven ember szenvedett mérgezést, hat emberen pedig már nem lehetett segíteni.

Veszély esetén hívja a 112-t, vagy a 105-öt!

(Forrás: Belügyminisztérium Országis Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)