Három különböző területen folytatják kutatásaikat Jakab Ferenc professzor, a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője irányításával a pécsi virológusok. Befejezték a magyarországi járvány korai szakaszából származó harminckét vírusminta teljes genetikai analízisét, elkezdték mérni a már felgyógyult betegek vérében termelődött antitestek számát, és teljes erővel zajlik az antivirális szerekhez szükséges hatóanyagok tesztelése is.

Hazánkban teljesen más a helyzet, mint Olaszországban

Újabb óriási előrelépés történt a vírus genetikai állományának vizsgálatában. A minták egyértelműen azt mutatják, hogy hazánk több pontján már márciusban lokális terjedési láncolatok indultak el, a vírusok pedig eredetüket tekintve az úgynevezett európai kládokhoz, azaz csoportokhoz tartoznak.

A kutatók a járvány jelenlegi terjedését folyamatosan elemzikForrás: Nextstrain

Magyarország teljesen más terjedési mintázatokat mutat, mint például Olaszország  – mondta Jakab Ferenc professzor, a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője az Univ Televíziónak adott interjújában. – Hazánkban nem egy, hanem több, kisebb gócpont alakult ki, és bár a vírus terjedése március közepétől már jól látható, a meghozott intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezett viselkedésének köszönhetően az esetszámok nem ugrottak meg.

Hozzátette: ez az elemzés segíthet megérteni a hazai járvány alapját alkotó folyamatokat, a vírus terjedését, és támpontot nyújt a jövőre vonatkozó becslésekhez, intézkedésekhez, de elengedhetetlenül fontos a jövőbeli antivirális hatóanyagok és vakcinák fejlesztése kapcsán is.

Nem terjed többféle koronavírus hazánkban

Sem a pécsi virológusok által elemzett mintákból, sem a világban terjedő többiből sem látják, hogy többféle koronavírus fertőzne hazánkban. Kemenesi Gábor, a kutatás koordinátora rámutatott, hogy a genetikai különbségek mértéke teljesen természetes, és nem azt jelenti, hogy ezek különböző vírustörzsek lennének, ezért is érdemes helyén kezelni a megfelelő fogalmakat.

Több mintából is izolálták a vírustForrás: iStock

A gyakorlatban ez azért fontos, mert a napokban megjelenő hírekkel ellentétben a minták elemzéséből egyelőre nem látszik, hogy a jelenleg hazánkban cirkuláló vírusok mutatnának olyan eltérést vagy tipizálódást, amely érintené a vakcina- és gyógyszerfejlesztési törekvéseket  – hangsúlyozta Kemenesi Gábor.

Ezt támasztja alá a vírus eddig megismert mutációs rátájából való nemzetközi becslés is a virológus szerint, így egyelőre elképzelhetetlen, hogy az influenzavírushoz hasonló sűrűséggel kelljen alkalmazkodni a vírus változásaihoz.

Az antitestválaszok is segíthetik a vakcinafejlesztést

A pécsi virológusok a már felgyógyult és egészséges embereknél vizsgálják azt, hogy a szervezetük milyen mennyiségű és milyen szintű antitestválasszal reagált a vírusfertőzésre.

Csak Pécsen több mint 300 potenciális antivirális szert vizsgálnakForrás: Getty Images/iStockphoto/Hazemmkamal

Azt látjuk, hogy azoknál az embereknél, akiknél a megbetegedés lefolyása enyhe vagy tünetmentes volt, az első eredmények alapján az antitestválasz is egy kicsivel alacsonyabb, és nem tudunk olyan mennyiségű antitestet mérni, mint egy olyan betegnél, aki egy súlyosabb, mondjuk intenzív osztályos kezelésre szorult – mutatott rá Jakab Ferenc professzor.

Jakab Ferenc professzor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ Virológiai Kutatócsoport, valamint az országos koronavírus-kutatócsoport vezetőjeForrás: Pécsi Tudományegyetem/Csortos Szabolcs

Jelezte azt is, hogy a kutatócsoport a genetikai vizsgálatok mellett nagy erőkkel dolgozik a hatóanyagteszteken is; ebben a munkában pedig számos, a témával foglakozó hazai kutatóintézettel működnek együtt. Az országos koronavírus-kutató akciócsoport vezetője kiemelte, hogy az eddigi eredmények igen biztatóak, találtak már néhány olyan szert, amelyek képesek potenciálisan csökkenteni a vírusfertőzést a sejtekben. Világszerte a hidroxiklorokin, a favipiravir és a remdesivir klinikai tesztjei folynak, mindegyikről lehet pozitív és negatív kritikákat is hallani.

Immunitás a SARS-2 koronavírusra

Miután egy új vírus által okozott világjárvánnyal küzdünk, ezért sok kérdésre továbbra is a „még nem tudjuk" választ kaphatjuk. Biztosat ezért még nem, de tendenciákat már tudnak mondani a kutatók az új koronavírus és az immunitás összefüggésében.

Forrás: AFP/SAM PANTHAKY/Sam Panthaky

A koronavírusokkal kapcsolatos vonatkozó tudást leginkább a „nátha" koronavírusok, illetve a két másik, komoly fertőzést okozó koronavírus (SARS és MERS) alapján valószínűsíthetjük – tájékoztattak a pécsi virológusok. – Ebből azt látjuk, hogy a betegségen átesett egyének követése 2-3 éves immunitást mutatott, aminek a hossza a SARS esetében összefüggött a betegség súlyosságával is. 

A SARS-2-nél Jakab Ferenc szerint tehát jelenleg az a legvalószínűbb, hogy egyénenként eltérő mértékű és időtartamú immunitás várható, de legalább hónapokig tartó védelemről lehet szó, ami akár 1-2 év is lehet. Diagnosztikában jártas virológusként azt is megerősítette, hogy 

nem sok esély van a pár héten belül történő újrafertőződésre. 

A professzor végül kiemelte azt is, hogy bár rengeteg a vita a maszkok viselésének kérdése körül, a járvány lelassítása érdekében nagyon hasznos lehet akár egy házilag készített maszk is.