A magyar kutatók már tesztelik a szereket, amelyek csökkenthetik a vírusfertőzést

koronavírus
A COVID-19 vírus művészi ábrázolása
Vágólapra másolva!
Három különböző területen folytatják kutatásaikat Jakab Ferenc professzor, a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője irányításával a pécsi virológusok. Befejezték a magyarországi járvány korai szakaszából származó harminckét vírusminta teljes genetikai analízisét, elkezdték mérni a már felgyógyult betegek vérében termelődött antitestek számát, és teljes erővel zajlik az antivirális szerekhez szükséges hatóanyagok tesztelése is.
Vágólapra másolva!

Hazánkban teljesen más a helyzet, mint Olaszországban

Újabb óriási előrelépés történt a vírus genetikai állományának vizsgálatában. A minták egyértelműen azt mutatják, hogy hazánk több pontján már márciusban lokális terjedési láncolatok indultak el, a vírusok pedig eredetüket tekintve az úgynevezett európai kládokhoz, azaz csoportokhoz tartoznak.

A kutatók a járvány jelenlegi terjedését folyamatosan elemzik Forrás: Nextstrain

– mondta Jakab Ferenc professzor, a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője az Univ Televíziónak adott interjújában. – Hazánkban nem egy, hanem több, kisebb gócpont alakult ki, és bár a vírus terjedése március közepétől már jól látható, a meghozott intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezett viselkedésének köszönhetően az esetszámok nem ugrottak meg.

Hozzátette: ez az elemzés segíthet megérteni a hazai járvány alapját alkotó folyamatokat, a vírus terjedését, és támpontot nyújt a jövőre vonatkozó becslésekhez, intézkedésekhez, de elengedhetetlenül fontos a jövőbeli antivirális hatóanyagok és vakcinák fejlesztése kapcsán is.

Nem terjed többféle koronavírus hazánkban

Sem a pécsi virológusok által elemzett mintákból, sem a világban terjedő többiből sem látják, hogy többféle koronavírus fertőzne hazánkban. Kemenesi Gábor, a kutatás koordinátora rámutatott, hogy a genetikai különbségek mértéke teljesen természetes, és nem azt jelenti, hogy ezek különböző vírustörzsek lennének, ezért is érdemes helyén kezelni a megfelelő fogalmakat.

Több mintából is izolálták a vírust Forrás: iStock

– hangsúlyozta Kemenesi Gábor.

Ezt támasztja alá a vírus eddig megismert mutációs rátájából való nemzetközi becslés is a virológus szerint, így egyelőre elképzelhetetlen, hogy az influenzavírushoz hasonló sűrűséggel kelljen alkalmazkodni a vírus változásaihoz.

Az antitestválaszok is segíthetik a vakcinafejlesztést

A pécsi virológusok a már felgyógyult és egészséges embereknél vizsgálják azt, hogy a szervezetük milyen mennyiségű és milyen szintű antitestválasszal reagált a vírusfertőzésre.

Csak Pécsen több mint 300 potenciális antivirális szert vizsgálnak Forrás: Getty Images/iStockphoto/Hazemmkamal

– mutatott rá Jakab Ferenc professzor.

Jakab Ferenc professzor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ Virológiai Kutatócsoport, valamint az országos koronavírus-kutatócsoport vezetője Forrás: Pécsi Tudományegyetem/Csortos Szabolcs

Jelezte azt is, hogy a kutatócsoport a genetikai vizsgálatok mellett nagy erőkkel dolgozik a hatóanyagteszteken is; ebben a munkában pedig számos, a témával foglakozó hazai kutatóintézettel működnek együtt. Az országos koronavírus-kutató akciócsoport vezetője kiemelte, hogy

az eddigi eredmények igen biztatóak, találtak már néhány olyan szert, amelyek képesek potenciálisan csökkenteni a vírusfertőzést a sejtekben.

Világszerte a hidroxiklorokin, a favipiravir és a remdesivir klinikai tesztjei folynak, mindegyikről lehet pozitív és negatív kritikákat is hallani.

Immunitás a SARS-2 koronavírusra

Miután egy új vírus által okozott világjárvánnyal küzdünk, ezért sok kérdésre továbbra is a „még nem tudjuk" választ kaphatjuk. Biztosat ezért még nem, de tendenciákat már tudnak mondani a kutatók az új koronavírus és az immunitás összefüggésében.

Forrás: AFP/SAM PANTHAKY/Sam Panthaky

– tájékoztattak a pécsi virológusok. – Ebből azt látjuk, hogy a betegségen átesett egyének követése 2-3 éves immunitást mutatott, aminek a hossza a SARS esetében összefüggött a betegség súlyosságával is.

A SARS-2-nél Jakab Ferenc szerint tehát jelenleg az a legvalószínűbb, hogy egyénenként eltérő mértékű és időtartamú immunitás várható, de legalább hónapokig tartó védelemről lehet szó, ami akár 1-2 év is lehet. Diagnosztikában jártas virológusként azt is megerősítette, hogy

nem sok esély van a pár héten belül történő újrafertőződésre.

A professzor végül kiemelte azt is, hogy bár rengeteg a vita a maszkok viselésének kérdése körül, a járvány lelassítása érdekében nagyon hasznos lehet akár egy házilag készített maszk is.