Az amerikai geológiai társaság (USGS) közzétette a Hold első hiteles, átfogó geológiai térképét, amely segít megmagyarázni a Föld legközelebbi szomszédjának 4,5 milliárd éves történetét.

Először térképezték fel a Hold teljes felszínét az USGS tudósai együttműködve az amerikai űrkutatási hivatal és a NASA Naprendszer kutatóintézet, a Lunar Planetary Institute szakembereivel.
"A Unified Geologic Map of the Moon nevű térkép a jövőbeni Holdmissziók modelljeként szolgálhat a Hold felszínét illetően és a nemzetközi tudományos közösség, az oktatók és a közvélemény számára is felbecsülhetetlen eszközként szolgálhat.
A térkép, amely elérhető a társaság honlapján, hihetetlen részletességgel (1:5 000 000 arányban) mutatja be a hold földtanát. 

A Hold egységesített geológiai térképe. A térkép ortografikus vetülete mutatja a Hold közeli (bal oldalt) és távoli (jobb oldalt) oldalát a Lunar Orbiter Laser Altimeter lézeres magasságmérő berendezés által előállított árnyékolt topográfiával.Forrás: https://www.usgs.gov/media/images/unified-geologic-map-moon-0

"Az embereket mindig elbűvölte a Hold, és az, hogy mikor térhetünk vissza rá. Ezért csodálatos látni, hogy az USGS egy olyan forrást hozott létre, amely segítheti a NASÁ-t a jövőbeni missziók tervezésében" - idézte a társaság közleménye Jim Reilly egykori űrhajóst, az USGS jelenlegi igazgatóját.
A térkép megalkotásához a kutatók felhasználták az Apollo kutatási program idejéből származó hat regionális holdtérképet és a közelmúltbeli műholdas megfigyelési adatok naprakész információit az égitestről. Átrajzolták a létező történelmi térképeket, összhangba hozva azokat a modern adathalmazokkal, megőrizve ezáltal a korábbi megfigyeléseket és magyarázatokat is.

Az új és a régi adatokat egyesítve a kutatók kifejlesztették a Hold rétegtanának egységes leírását.

Ez megoldotta a korábbi térképekből adódó problémákat, amikor a kőzetek nevei, leírásai és kora nem volt összhangban - olvasható a közleményben.

A szürke térkép a Lunar Reconnaisssance Orbiter Wide Angle kamerájának segítségével készültForrás: U.S. Geological Survey / NASA

"Ez a térkép egy tízéves projekt eredménye. Fontos információkkal szolgál az új tudományos kutatásokhoz azzal, hogy összekapcsolja a Hold jellegzetes helyeinek feltárását a többi holdfelszínnel" - mondta Corey Fortezzo, az USGS geológusa, a kutatás vezetője.

(Forrás: MTI)

Az alábbi videón az animáció a Hold egyesített geológiai térképének forgó gömbjét mutatja a LOLA lézeres magasságmérő által készített árnykolt topográfiával.