Sokkoló: negyedével csökkent az elmúlt harminc évben a rovarok száma

bogár
Katica készülődik felszálláshoz. A bogarak alkotják biológiailag az egyik legsokszínűbb állatcsoportot
Vágólapra másolva!
A Földön élő rovarok száma az elmúlt harminc évben csaknem 25 százalékkal csökkent, ami a kutatók szerint komoly aggodalmakra adhat okot. A leggyorsabb hanyatlást Európában tapasztalták, amelynek ténye szinte sokkolta a tudósokat.
Vágólapra másolva!

Harminc évnyi adatok elemeztek

A lipcsei Integrált Biodiverzitás Kutatási Központ (Centre for Integrative Biodiversity Research) elemzése 1990-től napjainkig vizsgálta a rovarok számának alakulását. Az elemzés során 166 hosszú távú felmérés eredményeit kombinálták, amelyhez az adatokat közel 1700 helyről gyűjtötték össze.

A tudósok arra jutottak, hogy miközben a rovarok száma az elmúlt harminc évben csaknem 25 százalékkal csökkent, egyes fajok mégis képesek voltak megcáfolni az általánosan csökkenő tendenciát.

Katica készülődik felszálláshoz Forrás: Flickr / Isolino Ferreira

Ez utóbbiban különösen élen járnak az édesvízi rovarok, amelyek populációja minden évtizedben 11 százalékkal növekedett, miután a természetvédők erőfeszítéseket tettek a korábban szennyezett folyók és tavak megtisztítására.

Ők azonban csak a rovarfajok körülbelül 10 százalékát képviselik, és nem tudják beporozni a növényeket.

Ráadásul a rovarokról a világ számos régiójában – például Dél-Amerikában, Dél-Ázsiában és Afrikában – igen kevés adat áll a kutatók rendelkezésére. Azonban az élőhelyek gyors megsemmisítése, a gazdálkodás terjedése és az urbanizáció valószínűleg ezeken a területeken is jelentősen csökkenti a rovarpopulációkat.

Nélkülözhetetlenek az ökoszisztémákhoz

A rovarok nélkülözhetetlenek az ökoszisztémákhoz az emberiség számára: beporozzák a növényeket, táplálékot nyújtanak más lények számára, és újrahasznosítják a természet hulladékait. A tanulmány ezért az „emberiség fennmaradására gyakorolt katasztrofális következményekre" is figyelmeztet.

Létfontosságú például a méhek jelenléte Forrás: Getty Images

– mondta Roel van Klink, a lipcsei Integrált Biodiverzitás Kutatási Központ kutatója a The Guardian online tudományos portáljának. – Ez pontosan a negyedével kevesebb, mint amikor még gyerek voltam; pedig az embereknek nem ártana szem előtt tartaniuk, hogy táplálékunk valóban nagyban függ a rovaroktól.

A Science tudományos folyóiratban publikált kutatás azt is megvizsgálta, hogy a veszteség mértéke hogyan változott az idő múlásával.

Az egyik újonnan azonosított botsáskafaj Forrás: Dr. Frank Glaw

A helyzet Európában egyre rosszabbá válik, ami a szakemberek szerint „feltűnő és sokkoló", ám az okairól egyelőre még csak találgatnak.

A legfőbb „bűnösökként" leginkább a városok terjeszkedését és a rovarok természetes élőhelyeinek elvesztését, valamint a peszticideket jelölik meg. Más szakértők becslése szerint már a rovarok 50 százaléka eltűnt az elmúlt 50 évben.