Egy egyiptomi-spanyol régészcsoport a 17. dinasztia korából származó, csaknem 3600 éves, fából készült szarkofágra bukkant az egyiptomi Luxorban folytatott ásatásán - közölte pénteken az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium.

Az 1,75 méter hosszú fakoporsót számos temetkezési tárggyal együtt tárták fel a felső-egyiptomi Luxorban, egy agyagtéglából készült fülke mellett - mondta el Musztafa Vazíri, az egyiptomi legfelsőbb régészeti tanács főtitkára. Hozzátette: a szarkofágot egyetlen szikomorfából faragták ki és fehér habarccsal kenték be.

Vörösre festett belsejében egy bal oldalán fekvő, alig 16 éves lány elég rossz állapotú maradványait találták meg.
A kutatók négy egyenként 62-74 centiméter hosszú nyakláncot találtak a múmia mellkasán. Az ékszerek zöld színű, valamint üveggyöngyökből készültek, néhány szem Hórusz istent ábrázolta.
A szarkofág másik oldalán egy agyagból készült kisebb koporsó volt, amelyben négy lenvászonba csavart, fából készült szobor feküdt.
A régészek a temetkezési helyen jó állapotban találtak egy pár vörös bőrcipőt, bőrcsíkkal összekötözött bőrlabdákat, egy macskapárt és rózsákat - mondta el Vazíri, aki szerint ezek egy olyan nő személyes tárgyai lehettek, aki szeretett táncolni és sportolni.

(Forrás: MTI)