Fáradékonyság, lelassult anyagcsere, hajhullás vagy éppen szapora pulzus, ingerlékenység – olyan általános tünetek, amelyek miatt nem feltétlenül gondolunk a pajzsmirigy betegségeire. Holott dr. Bérczy Judit (https://www.endokrinkozpont.hu/munkatarsaink/belgyogyasz-endokrinologus/dr-berczy-judit), a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa szerint érdemes ismerni azokat a jeleket, amelyek esetén pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre gyanakodhatunk, és amelyeket távkonzultáció során is tisztázhatunk a szakorvossal.

Kicsi, de jelentős szerv

Jó, ha tudjuk, hogy a pajzsmirigy helytelen működése minden alapvető életfolyamatunkra, és ezáltal az egész szervezetünkre kihat. Ez a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő

belső elválasztású mirigyünk jód és fehérje felhasználásával kétféle hormont termel.

Mennyiségüket az agyalapi mirigy pajzsmirigyserkentő hormonján (TSH) keresztül szabályozza.

A pajzsmirigy (glandula thyreoida) a légcső előtt a pajzsporcon elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk. Élettani feladata a pajzsmirigy hormon termelése, amely szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális működésben, az agyi működésben. Szinte nincs olyan szervünk, amely funkcióját ne befolyásolná a pajzsmirigy hormon, termelődése elengedhetetlenül szükséges az élethez. A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy szabályozza, amely az agy (hypothalamus) irányítása alatt áll.Forrás: https://medicoverkorhaz.hu/blog/pajzsmirigy-betegseg-tunetek-es-diagnosztizalasi-modok/

Ezek a hormonok felelnek a szervezet anyagcsere-bioenergia folyamatainak megfelelő működésért, a fehérje-szintézisért, szabályozzák a testhőmérsékletünket, oxigén-fogyasztásunkat, a magzat idegrendszeri fejlődését, csökkentik a koleszterinszintet, elősegítik a szervezet növekedését, felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer és a bőr megfelelő működéséért, és nagymértékben meghatározzák lelkiállapotunkat is. Van tehát okunk komolyan venni a pajzsmirigy jelzéseit!

Tünetek, amelyek pajzsmirigy alulműködésre utalhatnak

A pajzsmirigyhormon szintje gyakran csak kismértékben tér el a normálistól, ilyenkor a tünetek sem olyan feltűnőek. Egy kis fáradékonyságnak, koncentrációs zavarnak nem tulajdonítunk nagy jelentőséget. Komolyabb esetekben azonban az anyagcsere lelassul, lassabb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás is, érdektelenség alakulhat ki, csökkenhet a teherbíró képesség, ami könnyen összetéveszthető a depresszióval. Aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság lesz jellemző, az arc felpuffad, a haj ritkává és szárazzá válik, gyakran hullik is, csökkent a libidó. Ilyenkor a bőr hideg, száraz, sápadt és durva.

A pajzsmirigyhormonok csökkent szekréciójának következménye hypothyreosis. Száraz bőr, püffedt, myxoedemás küllem, meglassult mozgás, aluszékonyság, bárgyú tekintet, elhízás, hulló haj és szőrzet (a szemöldök laterális része hiányzik: Hertoghe- tünet), székrekedés jellemzi.Forrás:https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Belgyogyaszati_diagnosztika/ch15s06.html

A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki.
Az alulműködés (hypothyreosis) vagyis a pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka lehet a pajzsmirigy megbetegedése, melynek hátterében állhat gyulladás, a jód hiánya, pajzsmirigyműtét, röntgensugárzás vagy akár gyógyszerek is. Pánikra azonban semmi ok, ez a probléma nagyon jól kezelhető hormonpótlással.

Tünetek, amelyek pajzsmirigy túlműködésre utalhatnak

Ha a pajzsmirigy a kelleténél több hormont termel, akkor beszélünk túlműködésről (hyperthyreasis). Ennek oka lehet a túl sok jódbevitel, a pajzsmirigy jóindulatú sok hormont termelő daganata, mérgezés, fertőzés vagy az agyalapi mirigy túlzott TSH-termelése. Leggyakoribb formája, amely egy főleg nőket érintő autoimmun betegség, és a pajzsmirigy megnagyobbodásával (golyva), valamint a hormonszint hirtelen megemelkedésével jár.

A hyperthyreosis-szindróma a pajzsmirigy hormontúltermelésével járó kórkép, amelyben a pajzsmi- rigyhormonok fokozott hatásaival kell számolnunk. A szindróma hátterében több ok állhat.Forrás: https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Belgyogyaszati_diagnosztika/ch15s06.html

Látványos tünete a szem kidülledése, izmainak duzzadása, amelyet kettős látás is kísérhet. A túlműködésre akkor is gyanakodhatunk, ha gyorsul a mozgás, a beszéd és gondolkodás, ha szapora a pulzus, ha ingerlékenységet és álmatlanságot tapasztalunk, ha jó étvágy mellett fogyásunk, ha hasmenésünk van, izzadunk, kevésbé tűrjük a meleget, a bőrünk pedig meleg és nedves. A túl sok pajzsmirigyhormon férfiaknál csökkenti a spermaképződést. A diagnózis felállítása után (amelyhez nem elég csupán a TSH meghatározás és az ultrahang), gyógyszeres kezelés, izotópos terápia, súlyosabb esetben műtét jöhet szóba.

Az endokrinológus távkonzultációban is segíthet

- Van néhány olyan életszakasz, amikor jellemzőbbek a pajzsmirigy működési zavarai, ilyen a serdülőkor, a terhesség és a változó kor – ezen nyilván nem tudunk változtatni. Veszélyeztető tényező még az immunrendszer normális működését aláaknázó hajszolt, mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és sajnos az aktuális járványhelyzetben szinte elkerülhetetlen stressz, szorongás is – hangsúlyozza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa. – Éppen ezért, aki úgy érzi, hogy a tünetei összessége akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre utalhat, jól teszi, ha él a távkonzultáció lehetőségével, így biztonságosan, online vagy telefonon egyeztethet szakorvossal.

A pajzsmirigy (glandula thyroidea) elsősorban két hormon termeléséért felelős, ezek a tiroxin és a trijódtironin. A hormonok képzéséhez a szervezetnek jódra is szüksége van. A pajzsmirigy működését közvetlenül az agyalapi mirigy (hypophysis) szabályozza, a TSH (thyreoidea stimuláló hormon) nevű hormon segítségével.Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/pajzsmirigy

A távkonzultáció során hatékonyan feltárásra kerülnek a pajzsmirigy működési zavarát előidéző oki tényezők. Ennek eredményeként pedig szükség esetén akár még a járvány ideje alatt is megkezdődhet a kezelés.

Forrás: Budai Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)