Hosszú évek óta nem látott madarat gyűrűztek meg a Balaton-felvidéken

csíkosfejű nádiposzáta
A csíkosfejű nádiposzáta Európa keleti és Ázsia nyugati részén él
Vágólapra másolva!
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai egy különleges madarat gyűrűztek meg a napokban: Tihanyban a Külső-tónál egy csíkosfejű nádiposzáta került a gyűrűzők hálójába. A madár Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján sebezhető fajként szerepel; Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint.
Vágólapra másolva!

A Balaton-felvidéken tizedik éve zajlik úgynevezett állandó ráfordítású gyűrűzés, amelynek célja a hazai fészkelő madarak hosszútávú monitoringja, állományváltozásuk nyomon követése.

– tájékoztatott Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa. – Mióta nem fészkel hazánkban ez a faj, a mostani a harmadik előfordulási adata.

A csíkosfejű nádiposzáta Európa keleti és Ázsia nyugati részén él Forrás: http://creativecommons.com/David Perez (Dpc)

Hozzátette: sajnos a madár az egész világon veszélyeztetett, hazánkhoz hasonlóan eltűnt Oroszországból és Lettországból, jelenleg csak Litvániában, Lengyelországban, Fehéroroszországban, valamint Ukrajnában fészkel.

A csíkosfejű nádiposzáta (Acrocephalus paludicola) vonulása érdekes, úgynevezett hurokvonulás, ami azt jelenti, hogy őszi és tavaszi útvonala jelentősen eltérő.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakembere kiemelte: a madár a kelet-európai fészkelőhelyéről a Balti-tenger, Északi-tenger és az Atlanti-óceán partját követve jut el a Szenegál-folyó torkolatvidékén lévő telelőhelyére.

Egy fészeknyi csíkosfejű nádiposzáta fióka Forrás: Wikimedia Commons/Kniz1000

Tavasszal azonban „rövidít", a Földközi-tenger nyugati medencéjét átszelve az európai kontinensen keresztül éri el költőhelyét.

Nagy valószínűséggel egy ilyen, a fészkelőhelyére igyekvő példányt sikerült megfogni, majd gyűrűzés után szabadon engedni.

A csíkosfejű nádiposzáta elterjedési területe még nagy, de fokozatosan csökken, egyedszáma jelenleg 32 000 példány alatt van. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján sebezhető fajként szerepel, de Európában is veszélyeztetett fajként tartják nyilván. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint.