Modern, magyar lélegeztetőgéppel gyógyíthatják azokat a betegeket, akik a koronavírus miatt kerülnek súlyos állapotba, és mesterséges lélegeztetésre van szükségük. A berendezést a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) fejlesztették ki magyar kutatók. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, májusban megindulhat a sorozatgyártás.

A SARS-CoV-2 vírus miatt kialakuló COVID-19 betegség az időseket és a krónikus betegeket súlyosan érinti. Náluk kialakulhat olyan tüdőgyulladás, hogy maguktól levegőt sem tudnak venni, és gépi lélegeztetésre szorulnak. Ennek a biztosításához azonban nem mindegy, milyen készüléket használnak.

Okos lélegeztetőgépekre van szükség

Az új típusú koronavírus úgy betegíti meg a légzőszervet, hogy a légköri levegőben lévő oxigén nem jut át a tüdő ereiben lévő vérbe. A lélegeztetőgépek szerepe, hogy olyan levegőt juttassanak a tüdőbe, aminek az oxigénkoncentrációja magasabb, mint a légköri levegőé, illetve ezt nagyobb nyomással tegyék.

A normális légzés negatív nyomású a légkörhöz képest, a lélegeztetőgépek viszont pozitív nyomással (befújással) juttatják a tüdőbe az oxigént, ami egy szükséges rossz. Ezért nem mindegy, mennyire okos lélegeztetőgépet használunk" – mondta az Origónak dr. Madurka Ildikó, az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának orvosa.

Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Polimertechnika Laborjában, ahol a hazai lélegeztetőgép-gyártás megindításának lehetőségeiről tájékozódott, és megtekintette a készülék prototípusátForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ha valakinek a légzőizmaival van baj, de a tüdeje jó, akkor egy teljesen egyszerű, alacsony tudású lélegeztetőgép is megfelelő. Más a helyzet, ha a légzőizom megfelelően funkcionál, és a tüdő szövete károsodik.

Ez esetben nem mindegy, hogy mekkora nyomással, mennyi idő alatt juttatjuk be a szükséges oxigént" – magyarázta dr. Madurka Ildikó, aki szerint a BME gépészmérnöki karának fejlesztői olyan lélegeztetőgépet hoztak létre, ami nemcsak a koronavírus, hanem más kórokozók (vírusok, baktériumok) által okozott tüdőgyulladással kórházba került betegeket is képes biztonságosan és hatékonyan ellátni oxigénnel.

A magyar lélegeztetőgépForrás: BME

Tartósan kell biztosítani a lélegeztetést

Itt nem háborús helyzetekben használt, leegyszerűsített lélegeztetőgépet alkottak meg, hanem egy olyan berendezést, ami tartós lélegeztetésre is alkalmas" – mondta az Origónak dr. Elek Jenő főorvos, az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának vezetője, aki szerint modern, 21. századi lélegeztetőgépet készítettek.

A főorvos szerint a COVID-betegek akár két-három hétig is gépi lélegeztetésre szorulhatnak, amihez megfelelő lélegeztetőgépekre van szükség. Az egyik kiemelt cél, hogy a beteg számára elviselhető legyen a lélegeztetés, hangsúlyozta dr. Elek Jenő.

A betegek lélegeztetése nagyon leegyszerűsítve úgy történik, hogy a légcsőbe egy csövet vezetnek, és azon keresztül juttatják a tüdőbe az oxigént. A gépet oxigénnel és levegővel táplálják, ezek keverésével alakítják ki a beteg számára szükséges oxigénkoncentrációt, ami általában 20 és 60 százalék között van, de súlyosabb esetekben még növelhetik is ezt az értéket. Végül a gázt meghatározott nyomással engedik a beteg tüdejébe.

A BME kutatói által fejlesztett gép prototípusaForrás: BME

Természetesen a teljes folyamat ennél jóval bonyolultabb, a gépnek figyelnie kell a beteg oxigénszükségletét, de az sem mindegy, milyen áramlási minta szerint történik a levegő befújása a tüdőbe. Szintén gondoskodni kell arról, hogy a légzőszerv léghólyagocskái légtartók maradjanak.

Az a legjobb ebben a berendezésben, hogy az összes lehetséges paraméter állítható, ha úgy tetszik, a gép a terapeuta partnereként viselkedik" – mondta dr. Elek Jenő.

Az új lélegeztetőgép prototípusát elképesztően gyorsan, kevesebb mint egy hónap alatt fejlesztették ki - mindössze 21 nap alatt. Az alkatrészek, alapanyagok beszerzése folyamatban van, a prototípusok első sorozatgyártott változata nagyjából két hét múlva várható.