Feltárult a Velencei-lagúna gazdag élővilága

2020.04.27. 21:57

Kíváncsi rákok, békésen úszkáló medúzák és halrajok, valamint színpompás hínárok uralják jelenleg Velence víziútjait, amelyekre szokatlan békesség köszöntött az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások nyomán.

Még soha nem látták ennyire tisztának a vizet

"A lagúna növény- és állatvilága nem változott a korlátozások alatt. Az egyetlen dolog ami változott, az az, hogy most lehetőségünk nyílik gyönyörködni benne" - mondta Andrea Mangoni zoológus.

A Földközi-tengerben honos világító medúza (Pelagia noctiluca). A Velencei-lagúna vizében is nagy számban feltűntek a medúzák (a kép illusztráció)Forrás: hemis.fr/Dirscherl Reinhard

A járványügyi korlátozások bevezetése óta nem csupán a turisták tűntek el Velencéből, hanem a város víziútjai sincsenek zsúfolásig tele hajókkal, vízibuszokkal és gondolákkal.
Mangoni számára ez az időszak lehetőséget ad arra,

hogy újra felfedezze a Velencei-lagúna sokszínű ökoszisztémáját.

A zoológus egy nemrég közzétett felvétele, amelyen egy medúza úszkál a város egyik csatornájának áttetsző vizében, óriási népszerűségnek örvend az interneten. 

A koronavírus kiürítette Velence városát, megszabadította turisták millióitól és a hajók ezrei sem közlekednek a vizén, zavarva az élővilágot.Forrás: https://phys.org/news/2020-04-coronavirus-calm-reveals-flourishing-venice.html

"Jelenleg általában 50-60 centiméter, de előfordul, hogy akár 1 méter mélyre is lelátni a felszínről. Ez azt jelenti, hogy olyan állatokat is láthatunk, amelyeket eddig elrejtett a szemünk elől a zavaros víz"- mondta Mangoni, hozzátéve, hogy 20 éve dolgozik Velencében és még soha sem látta ennyire tisztának a város víziútjait.

Néhány hónap, és visszaáll minden

Marco Sigovini, a Velencei Tengertudományi Intézet (ISMAR-CNR) kutatója először észlelt tengeri fajokat a város központi részein.
"A Velencei-lagúna növény- és állatvilága sokkal színesebb és érdekesebb, mint az ember gondolná" - jegyezte meg a szakember.

A hajóforgalom leállításával első ízben jelentek meg tengeri fajok a város központi részein.Forrás: https://phys.org/news/2020-04-coronavirus-calm-reveals-flourishing-venice.html

Sigovini szerint a városban nem csupán a szennyezéssel együtt járó hajóforgalom csökkent, hanem a zaj is, amely szintén a szennyezés egy formája és a lagúnában élő teremtmények nagy részét zavarja.
A szakember szerint a medúzák nagy száma korántsem meglepő.

A nagyméretű gyökérszájú medúzák (Rhizostoma pulmo) is megjelentek a velencei csatornák vizében (a kép illusztráció)Forrás: Wikimedia Commons/Ales Kladnik

"Az elmúlt 20-30 évben megnőtt a számuk. Egyre gyakrabban merészkednek be a lagúnába, különösen az év bizonyos szakaszaiban, talán az áramlatokkal együtt érkeznek. Normális esetben azonban óriási a hajóforgalom, így valószínűleg sokuk elpusztul" - mondta Sigovini, aki a jelenlegi helyzet ellenére nem túl derülátó a jövőt illetően.
"Ez a néhány hónapnyi korlátozás nagy valószínűséggel nem lesz elegendő ahhoz, hogy változásokat hozzon az ökoszisztéma minőségében" - jegyezte meg a szakember.

(Forrás: MTI)