Új békafajt fedezett fel Madagaszkáron egy nemzetközi kutatócsoport.

A vöröslábú béka (Platypelis ranjomena) a keskenyszájú békacsaládhoz tartozik. A faj elnevezése a madagaszkári nyelvből származik: a "ranjo" lábat, a "mena" pirosat jelent - közölte a Darmstadtban működő Hesseni Nemzeti Múzeum kedden a honlapján.
Az új békafajt német, madagaszkári és olasz kutatók csoportja fedezte fel, amely biodiverzitással kapcsolatos kutatásokat végzett Madagaszkáron. A béka jellegzetes vörös lába ülő helyzetben nem látszik, de mozgás közben előtűnik. A kutatók számára egyelőre nem világos, hogy miért ilyen színű a béka lába, de elképzelhetőnek tartják, hogy a figyelmeztető szín a ragadozók elleni védekezést szolgálja.

Platypelis ranjomena.Forrás: www.researchgate.net/publication/340815968_Genetic_variability_and_partial_integrative_revision_of_Platypelis_frogs_Microhylidae_with_red_flash_marks_from_eastern_Madagascar

"A madagaszkári esőerdőket benépesítő

sok fajhoz hasonlóan ennek az új békafajnak a fennmaradását is fenyegeti az élőhelyek fokozatos megsemmisítése"

- figyelmeztetett Jörn Köhler, a Hesseni Múzeum kutatója.
A vöröslábú béka élőhelye szintén veszélyben van, mert a sziget keleti partján él, ahol jelentős erdőterületeket égetnek fel, ami megtizedeli az ott élő fajokat. Madagaszkáron jelenleg 366 békafajt ismernek.

(Forrás: MTI)