Ártalmatlan vírusmaradványok okozhatják, hogy a koronavírus okozta Covid-19-betegségből már meggyógyult pácienseket újratesztelve pozitív eredmény születik - közölték szerdán dél-koreai egészségügyi szakértők.

Nincs már élő vírus a felgyógyult emberekben

A dél-koreai közegészségügyi és járványügyi központ tájékoztatása szerint keddig 277 olyan páciens volt az országban, aki korábban koronavírusos volt, már meggyógyult, de újratesztelték, és ismét pozitív eredményt mutatott a szűrés.

A SARS-CoV-2 koronavírus elektronmikroszkópos képeForrás: BSIP/IMAGE POINT FR - LPN / BSIP/Image Point Fr - Lpn

A dél-koreai járványügyi központi klinikai bizottsága azonban közleményt adott ki, miszerint már nincs élő vírus ezeknek az embereknek a szervezetében.

Ezzel a bizottság is cáfolja azt a korábban felmerült állítást, hogy a vírus újra aktívvá válhat,

és fertőző lehet a meggyógyult szervezetben. Az újabb teszt csak vírusmaradványokat mutat ki - állítja a bizottság.

Ha a beteg már meggyógyult, a koronavírus nem aktív

Dél-Koreában most általánosan a PCR-tesztet használják a SARS-CoV-2 kimutatására, amely a vírus genetikai kódját tartalmazó ribonukleinsavat (RNS) érzékeli a páciensekből vett mintákban. Ez a teszt olyan érzékeny, hogy a legapróbb RNS-darabokat is megtalálja a sejtekben jóval azután, hogy a beteg meggyógyult, és a vírus már nem aktív.

A meggyógyult beteg szervezetében a tesztek a vírus már nem fertőző maradványait mutatták ki a dél-koreai kutatók szerint (a kép illusztráció)Forrás: Science Photo Library via AFP/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ktsdesign/Science Photo Library

A SARS-CoV-2 vírus gyakorlatilag nem is tud újra aktiválódni, erre csak olyan vírus képes, amely krónikus fertőzést okoz, mint például a HIV vagy a Hepatitis B - olvasható a bizottság közleményében.

(Forrás: MTI/Yonhap)