Gombagénektől kezdtek világítani a növények

Vágólapra másolva!
Egy gombából származó gén segítségével világító növényeket hoztak létre, amelyek egész életükben fényt bocsátanak ki. Utcákat most még nem lehet velük megvilágítani, de a jövőben ez is valóra válhat; addig meg marad a tudományos érték és az esztétikai élmény.
Vágólapra másolva!

Az Avatar mozifilmben fényt árasztó dús dzsungel képe elevenedett meg a nézők szeme előtt. Oly sok minden után, ami tudományos fantasztikumból valósággá változott, most a fénylő növények is lelépnek a mozivászonról: a Nature Biotechnology e heti számában tudósok olyan növények létrehozásáról adnak hírt, amelyek maguktól, mesterséges energiaforrás bevonása nélkül bocsátanak ki jól látható intenzitású biolumineszcens fényt.

A lélegzetelállító manipulációt a modern tervezőgenetika eszköztára tette lehetővé. Miután a tudósok felismerték, hogy egyes gombákban a biolumineszcenciát tápláló reakciók nagyon hasonlóak a növényekben természetesen zajló anyagcserefolyamatokhoz, a gomba lumineszcenciáért felelős DNS-szakaszát egy növénybe – a praktikum kedvéért a dohányba – ültették, s az így létrehozott növény sokkal erősebb fényt bocsát ki annál, mint amit korábban lehetségesnek gondoltak.

Még ha mást nem is tudnának, a biológiai fényt kibocsátó növények mindenképpen nagy hasznunkra lesznek a növényi életműködések megfigyelésében. A biolumineszcencia egyéb közönségesen alkalmazott fajtáival – például a szentjánosbogarakéval – ellentétben a gomba-eredetű biolumineszcencia fenntartásához semmilyen speciális kémiai reagensre nincs szükség. A gomba-DNS-t tartalmazó növények minden további külső behatás nélkül egész életciklusuk folyamán, a csírázástól az érésig állandóan világítanak.

Forrás: Planta

De az új felfedezésnek nemcsak tudományos, hanem esztétikai és gyakorlati hozadékaira is számíthatunk.

A világító virágok és dísznövények egészen új dimenziót nyitnak a kertészetben, és még ha az utcai lámpákat nem cserélhetjük is egyhamar világító fákra, a fénylő növények a saját életenergiájukból táplálkozó kellemes zöld aurával veszik majd körül a közöttük sétálókat.

A Nature Biotechnology-ban megjelent cikket összesen 27 szerző jegyzi. A Karen Szarkiszjan és Ilja Jampolszki irányította nemzetközi kutatási együttműködésben a Planta nevű moszkvai biotechnológiai start-up cég, az Orosz Tudományos Akadémia Bioorganikus Kémiai Intézete, az MRC Londoni Orvostudományi Intézete, valamint az Osztrák Tudományos és Technológiai Intézet vett részt. Az anyagi forrásokat a Planta mellett a Szkolkovo Alapítvány és az Orosz Tudomány Alapítvány biztosította.

A szerzők állítása szerint a transzgénikus növények percenként több mint egymilliárd fotont bocsátanak ki. "Harminc évvel ezelőtt részt vettem az első világító növény megalkotásában, amelyhez a szentjánosbogár génjét kölcsönöztük – fűzi hozzá kommentárjában Dr. Keith Wood, a Light Bio biotechnológiai cég vezérigazgatója. –

A Light Bio egy újonnan létrehozott vállalkozás, amely a Plantával együttműködve tervezi az új technológia piacra dobását világító házi dísznövények formájában.

Ha kíváncsi a sci-fibe illő felfedezés további részleteire, lapozzon a következő oldalra!