Virágzik Európa legnagyobb kiterjedésű összefüggő nárciszmezője

csillagos nárcisz
Virágzik a csillagos nárcisz a Babócsa határában fekvő Basa-kertben
Vágólapra másolva!
Elkezdődött a csillagos nárcisz virágzása a babócsai Basakertben. A Somogy megyei településen hamarosan virágok sokasága nyílik, néhány napra beborítva, illatfelhőbe burkolva a község határában található Basa-rétet. A történelmi források szerint a török hódoltság idején területét a helyi basa ültette be nárcisszal háremhölgyei gyönyörködtetésére.
Vágólapra másolva!

Nemsokára virágzó nárciszmező borítja el a babócsai Basa-kertet, elkezdődött a történelmi és természetvédelmi értéket képviselő, értékes növény virágzása. A 13 hektáros park ilyenkor fehér bársonyszőnyeggé változik, a csillagszirmú virágok illatfelhővel borítják be a környéket. A terület műemléki védelem alatt is áll, ami történelmi romkertként is ismert.

Virágzik a csillagos nárcisz a Babócsa határában fekvő Basa-kertben Forrás: MTI/Varga György

– mondta az Origó kérdésére Schulz Andrea, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa. – A virágon nem fog az idő, időközben azonban hibridizálódott a közönséges fehér nárcisszal.

A csillagos nárcisz (Narcissus stellaris) az elmúlt évszázadok során keveredett, hibridizálódott a közönséges fehér nárcisszal, a részaránya körülbelül 15 százalékra csökkent.

Virágzáskor azonban így is elragadó látványt nyújt.

A Somogy megyei település határában pompázik Európa legnagyobb nárciszmezője Forrás: MTI/Varga György

Babócsa végvára a 16. században török kézre került; a történelmi források szerint a hódoltság idejéből maradt meg a területen a kupolás török kút és a csillagos nárcisz is.

– mutatott rá a szakember. – Ezt az is bizonyítja, hogy mára már óriási tömegben virít itt, talán eredeti hazájánál két-három héttel később bont szirmot.

A csillagos nárcisz Magyarországon védett növényfaj, természetvédelmi értéke tízezer forint.