A műanyag mikroszemcsék minden eddiginél nagyobb koncentrációját mérték a Földközi-tenger fenekéből vett mintáiban - számolt be róla a BBC hírportálja.


Az áramlatok juttatják a mélybe a szennyezést

A Manchesteri Egyetem kutatói Olaszország közelében vettek üledékmintákat. Volt olyan, melyben négyzetméterenként akár 1,9 millió műanyagdarabkát is találtak. Tanulmányuk a Science tudományos lap aktuális számában jelent meg.

Földközi-tengeri tájképForrás: Haiku Deck

A darabok között ruházati vagy más szintetikus textíliák szálai, valamint az évek során széttöredező nagyobb tárgyak apró darabkái voltak.

A Földközi-tenger a legszennyezettebb tenger Európában, a hulladék 60%-a műanyag.Forrás: https://www.sciencefocus.com/planet-earth/how-clean-is-the-mediterranean/

A kutatók az eredmények alapján úgy vélik, a műanyag mikroszemcsék - vagyis az egy milliméternél kisebb darabkák - a tengerfenék egyes helyein koncentrálódnak, a mélytengeri áramlatok szállítják őket oda.

A felszíni szemétszigetek csak egy százalékát adják a szennyezésnek

"Az áramlatok építik az úgynevezett uszadékrétegeket, gondoljunk csak a víz alatti dűnékre, amelyek akár több tíz kilométer hosszúak és több száz méter magasak is lehetnek,

a Föld legnagyobb üledékhalmai között vannak.

Döntően igen finom iszapból állnak, ezért sejtettük, hogy találunk bennük mikroszemcséket" - mondta Ian Kane, a nemzetközi kutatócsoport vezetője.

A Földközi-tenger aljzatán leüllepedő üledékbe rengeteg műanyagszemcse ágyazódik be (a kép illusztráció)Forrás: ARTE Distribution

A kalkulációk alapján

évente nagyjából négy-tizenkét millió tonna műanyag szemét ömlik az óceánokba, főként a folyókból.

Gyakran lehet olvasni a víz színén úszó szeméttömegről, azonban a tudósok szerint ez a látható réteg mindössze az egy százalékát képviseli a tengerekben rejlő hulladéknak, a többi 99 százalékról nem tudni, merre lehet.

A mikorműanyag bekerül a táplálékláncba is

Szinte biztosra veszik, hogy valamennyi a tengeri élőlények gyomrába jutott, de a nagyobb része összetört és egyszerűen elsüllyedt.

Műanyagtengerben fürdünkForrás: Nico Cardin/WWF

A kutatásban használt minták az Olaszország, Korzika és Szardínia közötti területről származnak.

A tudósok szerint a világ számos más helyén működnek hasonló áramlatok a mélyben, tehát amit találtak, nem különlegesség.

A csomós sisakcsigák a Földköz-tenger homokos aljzatánForrás: Adriatic Explorers - Marine Life & Wrecks

Aggasztónak találták, hogy ugyanezek az áramlatok szállítják az oxigént és a tápanyagokat a tengermélyi élővilágnak.

(Forrás: MTI)