A kerti zöldhulladék veszélyes a természetes élőhelyekre nézve!

komposztálás
A komposztálással értékes humuszhoz jutunk, a talaj termékeny, a növények egészségesek lesznek. Ráadásul humuszban gazdag talaj jobban képes elnyelni a szén-dioxidot, így a klímaváltozás hatásait is lehet csökkenteni.
Vágólapra másolva!
Sokan úgy gondolják, hogy a zöldhulladéktól megszabadulhatnak az erdő-mező szélén, hiszen azok úgyis csak növényi maradványok, lebomlik, komposztálódik, nem okozhat bajt. Holott ez egyáltalán nem így van, ráadásul a zöldhulladék illegális elhelyezése éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármely más hulladék lerakása.
Vágólapra másolva!

Mi a probléma azzal, ha a zöldhulladékot kiteszem az erdőszélre?

A kerti munkák során keletkező zöldhulladék gyakran a természetben köt ki. Ártatlannak néz ki, pedig az értékes természeti területeken nagy károkat tud okozni. Miért is?

A száraz gallyak, levelek fokozottan tűzveszélyesek, ennek veszélyeit talán nem is kell ragozni. A nagyobb méretű kupacokban zajló bomlási folyamatok öngyulladáshoz is vezethetnek.

A zöldhulladékkal olyan növények magját, sarját juttathatjuk a természetbe, amely ott tájidegen vagy invazív, elszaporodásuk esetén kiszorítják az őshonos növényeket. Folyamatos a küzdelmünk az invazív fajokkal és számos kerti dísznövény is az (pl. fügekaktusz, kokárdavirág, selyemkóró, észak-amerikai kisvirágú őszirózsák, japán keserűfű, kínai alkörmös, aranyvessző, bálványfa, zöld juhar és még hosszasan sorolhatnánk). A kertünkből kikerülő talaj is tartalmazhatja a nem kívánatos fajok szaporító képleteit. Elég egy gyökér-, illetve gumó maradvány ahhoz, hogy a nem kívánatos fajoknak kedvezzünk. Ugye ezt egyetlen gondos kertész sem szeretné? (A témában javasoljuk áttekinteni ezt a kiadványt: Mi nyílik a kertemben? https://www.dunaipoly.hu/uploads/2018-10/20181030105428-mi-nyilik-a-kertemben-o1hmktxd.pdf)

Forrás: https://www.knp.hu/hu/hirek/a-kerti-zoldhulladek-veszelyes-a-termeszetes-elohelyekre-nezve-119

A zöldhulladék alatt elpusztul a természetes vegetáció.

Lehet, hogy most úgy tűnik, nincs ott semmi értékes, de a földben védett növények, mint pl. hóvirág, csillagvirág, fekete kökörcsin, agárkosbor is lapulhatnak, arra várva, hogy előbújhassanak.

Fekete kökörcsin (Pulsatilla nigricaus). Hazánk minden táján előfordul, a középhegységek sziklagyepjeiben éppúgy, mint a dombvidék löszgyepjeiben és az Alföld homokgyepjeiben. Az egész növény protoanemonint tartalmaz, ezért frissen és szárazon is mérgező. Forrás: https://ng.hu/foto/onok-kuldtek/2019/04/14/fekete-kokorcsin-9/

A zöldhulladék kupacokba előszeretettel fészkelik be magukat az egerek és a patkányok, ők pedig vonzzák a rókákat. A fűnyesedékben és a hullott gyümölcsben szívesen turkálnak a vaddisznók. Tekintve, hogy „gazdáik" általában lakóhelyük közelében válnak meg felesleges hulladékuktól, ne csodálkozzunk, ha a környező kerteket, baromfiudvarokat is meglátogatják ezek az állatok.

Az illegálisan kihelyezett hulladékok elszállíttatása jelentős költséget ró a terület illetékes kezelőjére. Nem utolsósorban pedig esztétikailag is hagy maga után kívánnivalót.

Mit tegyek a kerti hulladékkal?

Akinek van rá helye a kertben, komposztáljon! Sok helyen utána lehet nézni a mikéntjének, nem ördöngösség. A kertünk pedig meg fogja hálálni!

A komposztálással értékes humuszhoz jutunk, a talaj termékeny, a növények egészségesek lesznek. Ráadásul humuszban gazdag talaj jobban képes elnyelni a szén-dioxidot, így a klímaváltozás hatásait is lehet csökkenteni. Forrás: https://humusz.hu/hirek/komposztalas-varosban/24479

A helyben komposztálás nem mindenkinek megoldható. A legtöbb településen a zöldhulladékot is elszállítják az erre biztosított gyűjtőedényekben. Végső esetben egy hulladékudvarba is elvihetjük, az sem nagyobb fáradság, mint elvinni egy természeti területre.

A Kuskunsági Nemzeti Park anyaga