Lefejezik a méheket a gyilkos óriásdarazsak

2020.05.04. 10:49

Nagyon veszélyes ázsiai óriás lódarazsakat (Vespa mandarinia) találtak Washington államban – közölte az amerikai állam Mezőgazdasági Minisztériuma.

A veszedelmes ízeltlábúak - melyek testhossza az 5 centimétert is meghaladja – első példányait még 2019 decemberében találták meg az amerikai államban, ám a rovarok csak most, a tavasz beköszöntével kezdenek aktívvá válni. Nevükből adódóan Ázsiából kerültek az amerikai kontinensre.

Hatalmas sárgás-narancssárgás fejükkel úgy néznek ki, mint egy rajzfilmből előlépő szörnyeteg" – nyilatkozta a Business Insider magazinnak Susan Cobey méhtenyésztő.

Az ázsiai óriás lódarázs önmagában nem agresszív, csak abban az esetben támad, ha megzavarják, akkor viszont könnyen halálossá tud válni: 2013 júliusa és októbere között 41 emberrel végeztek, további 1600-t pedig megsebesítettek a kínai Senhszi tartományban.

A lódarázs célpontja azonban nem az ember, hanem a háziméh, egész kaptárakat képesek kiirtani meglehetősen brutális módon: a méheket szó szerint lefejezik a dühöngő darazsak.

Forrás: Washington State Department of Agriculture

Ezt követően a kaptárakat kisajátítják maguknak, a méhlárvákkal pedig saját ivadékaikat táplálják. Az ázsiai óriás lódarázs más rovarfajokat is megtámad, de sehol sem végez akkora pusztítást, mint a méheknél.

A szakértők arra figyelmeztetik az embereket, hogy kerüljék az invazív rovart, és ne próbálják befogni őket.