Több száz éves teknősszobrot tártak fel a kambodzsai Angkorban

galápagosi óriásteknős Ecuador galapagos archipelago listed world heritage unesco santa cruz island el chato America ANIMAL CLOUD Day Ecuador feminine Galapagos Galapagos islands GRASS HORIZONTAL NATIONAL PARK Nature Outdoors Pacific
Galápagosi óriásteknős
Vágólapra másolva!
Egy több száz éves, nagyméretű teknősszobrot tártak fel a héten kambodzsai régészek az ősi khmer romvárosban, Angkorban.
Vágólapra másolva!

Az 56 centiméterszer 93 centiméteres faragott kőszoborról úgy vélik a szakemberek, hogy a 10. századból való. A leletet szerdán tárták fel a Srah Srang nevű víztározómedencénél folyó ásatások során egy hajdani templom helyén. A szobor alsó része csütörtökön még a földben volt és a szakemberek megkezdték az előkészületeket a kiemeléshez.

Angkorra nagy hatással volt a hindu kultúra. Amikor templomot vagy egyéb fontos épületet emeltek, gyakran szent tárgyakat temettek a föld alá a biztonság és a jó szerencse érdekében. A teknősök számos ázsiai kultúrában a hosszú élet és a jólét szimbólumai.

null

null

A március közepe óta tartó ásatások során egyéb ritka leleteket is találtak a régészek, köztük két fémből készült szigonyt és egy mitikus teremtmény faragott fejét. Angkor Kambodzsa legnagyobb turistalátványossága. A világörökségi helyszín az ország zászlaján is szerepel.

(MTI/AP)