Önjáró készülék fedheti fel a világóceán legmélyebb pontjának titkait

2020.05.09. 17:09

Lemerült a Mariana-árok fenekére a Vityjaz-D orosz, személyzet nélküli, automatizált mélytengeri merülőkészülék - közölte az Perspektivikus Kutatások Alapja (FPI) szombaton az Interfax hírügynökséggel.

A térképészeti felvételek készítésére és mintavételre alkalmazható Vityjaz moszkvai idő szerint péntek 22 óra 43 perckor érte el a Mariana-árok fenekét, ahol három órán át tartózkodott. Műszerei 10 028 méter mélységet jeleztek.
A Perspektivikus Kutatások Alapja (FPI) szerint ez a világ első teljesen autonóm, személyzet nélküli készüléke, amely elérte a világóceán legmélyebb pontját.Igor Koroljov ellentengernagy, az orosz Csendes-óceáni flotta parancsnok-helyettese kijelentette, hogy a Vityjaz a tengerekben bárhol képes feladatokat végrehajtani. Az Interfax háttéranyaga szerint

a tudományos célokra szánt mélytengeri készülék kidolgozása 2017 decemberében kezdődött el.

Korallok és szivacsok a Mariana-árok fenekén - még nagyon keveset tudunk a világóceán mélyérőlForrás: Xinhua

Annak a Vityjaznak az emlékére nevezték el, amely több mint két évtizeden át a szovjet tudományos kutatóflotta zászlóshajója volt.

Az FPI rámutatott, hogy a korábban a Mariana-árok mélyére lemerülő Kaiko és Nereus búvárszerkezettől eltérően a Vtityjaz teljes mértékben önjáró. A vezérlésében alkalmazott mesterséges intelligencia segítségével képes egyebek között önállóan kikerülni az útjába kerülő akadályokat, megtalálni a kiutat a korlátozott térből és más intellektuális feladatok megoldására.

(Forrás: MTI)