Nagy hóhiányt tapasztaltak idén a Keleti-Alpokban

gleccser
A Keleti-Alpokban a hőmérséklet a globális átlagnál gyorsabban nő, ezért kevesebb a hó is
Vágólapra másolva!
A szokottnál korábban kapott idén hóvédő "takarót" Ausztria egyik legnépszerűbb síparadicsoma, a Stubai-gleccser, mivel a síszezont idő előtt le kellett zárni a világjárvány miatt.
Vágólapra másolva!

Általában áprilisig is nyitva tartanak az osztrák síközpontok, amikor a hó java már elolvad a tavaszi napfényben. A gleccsereken azonban sokkal tovább megmarad a hó, ezért az oda épült síközpontok sokkal tovább, néha egész évben nyitva maradnak.

A Keleti-Alpokban a hőmérséklet a globális átlagnál gyorsabban nő, a gleccserek zsugorodnak.

Sok gleccsersíközpontban ezért kialakult az a szokás, hogy a jégfolyamok erősen használt felületeit befedik, ezzel megvédik az erős hegyvidéki napsugaraktól.

A Stubai gleccser Ausztria egyik legkedveltebb sí- és kiránduló paradicsoma a Kelet-Alpokban Forrás: Redakcja Onetpodroze

A Stubai-völgyi központban - Innsbrucktól 30 kilométerre - 26 ezer négyzetmétert, nagyjából négy futballpályányi területet borítottak be vastag fehér anyaggal. Mielőtt betakarták volna, a síközpont más területeiről is odahordták a havat, a borítás most arra is vigyáz.

– magyarázta Christoph Hofer, a síközpont pályáinak igazgatója. – Most minden fehér errefelé, gyönyörű látvány, de nagy hóhiányvolt idén.

A Keleti-Alpokban a hőmérséklet a globális átlagnál gyorsabban nő; kevesebb a hó is Forrás: Pixabay

Tirolban sokkal több vírusfertőzött volt, mint Ausztria más tartományaiban, mert a síközpontok zsúfolt esti szórakozóhelyei a betegség melegágyává váltak. A közeli Ischgl és környéke a legnagyobb ausztriai fertőzésgóc lett, a tartományi kormány március közepén bezárta a síszezont.

A Stubai-völgyben a szezon általában június elejéig tart.

Hofer elmondta, a korai zárást arra használták fel, hogy jó minőségű - hideg, még nem vizes - havat gyűjtöttek be, amíg a síközpont üresen állt.

(Forrás: MTI)